Arī šogad iedzīvotāji aicināti iesaistīties balto stārķu ligzdu uzskaitē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas Dabas fonds (LDF) arī šogad iedzīvotājus aicina iesaistīties balto stārķu ligzdu uzskaitē, savu novērojumu datus ievadot portālā «Dabasdati.lv».

Uzskaites dalībniekiem ir jāmeklē svēteļu ligzdas, jāiezīmē tās kartē, bet, aizpildot anketu, ir jānorāda ligzdas novietojums (stabs, koks, ēka), pamats (cilvēka vai paša putna veidots), apdzīvotība, izaugušo mazuļu skaits. Var arī reģistrēt ziņas par stārķu ierašanos ligzdā un aizlidošanu rudenī. Pēc stārķu ligzdošanas sezonas visi dati tiks apkopoti un publiskoti kopā ar secinājumiem.

Latvijā pamazām no siltajām zemēm sāk atgriezties baltie stārķi. Pirmais baltais stārķis Latvijā manīts 4.martā, kas ir agrākais šīs sugas putnu novērojums pavasarī. Vairāki baltie stārķi dažādās Latvijas vietās manīti marta beigās.

Latvijā baltā stārķa ligzdas tiek uzskaitītas kopš 1934.gada. Uzskaites mērķis ir sekot baltā stārķa ligzdojošās populācijas un ligzdošanas sekmju izmaiņām, skaidrot to cēloņus, kā arī sekot ligzdu novietojuma un pamatu izmaiņām.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā ornitologi balto stārķu ligzdošanas sezonu vērtējuši kā nesekmīgu. Saskaņā ar monitoringam iesūtītajiem datiem neapdzīvoti bijuši 14% ligzdu, savukārt no apdzīvotajām ligzdām nesekmīgas, proti, tādas, kur nav izaudzināt mazuļi, bija 12% ligzdu.

Kā viens no iemesliem, kāpēc stārķiem sezona bijusi nesekmīga, ir arvien lielākās lauksaimniecības aktivitātes, izmantojot lauksaimniecībai domātās ķimikālijas, - to lietošanas dēļ stārķi pamet savas ierastās ligzdošanas vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu