Ždanoka novērot Krimas referendumu devās par Eiropas naudu (101)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tatjana Ždanoka ir ķērusies pie krievu nacionālisma un nu jau ar Krievijas mediju palīdzību Latvijas balsstiesīgajiem parāda, cik ļoti atbalsta Krimas okupāciju un Padomju Savienības atjaunošanu.

Krievijas komunistiski nacionālistiskā kustība «Laika būtība» ir dibināta pirms trim gadiem. Ilgu laiku tā bija neliela draugu kopa, par kuru plašākai sabiedrībai nebija zināms. Taču pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā pēkšņi par to uzzināja visa pasaule. Pirms trim nedēļām tā sarīkoja kongresu Krievijas vidienē. Sanākušie biedri bija saģērbušies vienādi. Sarkanās jakās un krekliņos ar vecās Padomju Savienības teritorijas kontūrām. Kartē bija iekļautas arī Baltijas valstis. Kustības līderis Sergejs Kurjagins uzskata, ka ir īstais brīdis, lai Krievijas diženums pārsviestos uz visu postpadomju telpu. Viņš uzskata, ka Krievijai jānostājas pret ASV un Krievijas pienākums ir dot militāru pretsparu nacistiskā NATO noziedzīgajiem nodomiem Ukrainā un Baltijas valstīs.

SERGEJS KURJAGINS, kustības «Laika būtība» vadītājs, organizācijas kongresā 2.martā: - Es zinu, ka terorisma varā esošie Ukrainas pilsoņi gaida Krievijas spēkus kā atbrīvotājus. Paraudzīsimies uz notiekošo globālajā aspektā. Tagad mēs pilnībā pārliecinājāmies, ka ASV un tās sabiedrotie NATO atbalsta visu veidu nacistus – Bosnijas, Horvātijas un citu veidu visā pasaulē. Bet kādēļ? Kādēļ? Ja nu vienīgi, lai izveidotu globālā nacisma režīmu. Ar nekrofilijas atbalstīšanu, ar visām šīm žirafes sadalīšanām, ar incesta veicināšanu, Dānijā tūliņ, tūliņ pieņems likumu par incesta atļaušanu. Ukrainas savienība ar Krieviju kā vienlīdzīgas valstis, vienota savienība, tā ir tikai daļa no globālā katehona atjaunošanas. Globālais katehons ir globālā Krievijas lielvara. Uz tikšanos PSRS. Ienaidniekam neuzvarēt.

Kurjagina tēzes saskan ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārliecību, ka Padomju Savienības sabrukums bijusi lielākā 20. gadsimta kļūda. Tā kā lielvalsts varasiestādēm nepieciešams sabiedrības atbalsts karadarbībai, «Laika būtībai» pēkšņi plašu uzmanību pievērsa lielie Krievijas televīzijas kanāli. Tie atspoguļoja arī goda viešņas Tatjanas Ždanokas stāstu par cīņu ar nacistiem Eiropā. Ždanoka palepojās, kā ar fotoizstādi par 16.martu Rietumu sabiedrībai pierādījusi, ka Baltijas valstīs valda fašisms, kas visiem iespējamajiem līdzekļiem jāapkaro.

TATJANA ŽDANOKA, Eiroparlamenta deputāte, organizācijas «Laika būtība» kongresā 2.martā: - Man teica, ka nedrīkst rādīt. Kādēļ nedrīkst? Tādēļ ka, ja tā ir taisnība... Bet izstāde saucās – nacisma reabilitācijas bīstamība Baltijas valstīs. Tātad, ja tā ir taisnība, ko jūs tur rādāt, tad jūsu Baltijas valstis jāsauc pie kriminālās atbildības. Un es esmu pārliecināta, ka tiks sauktas pie kriminālatbildības. Mēs tomēr parādījām izstādi. Tā izsauca lielu rezonansi.

Ždanoka bija arī viena no oficiālās Maskavas izredzētajām, kas tika uz Krimu referenduma laikā. Viņa tur ieradās

kā neatkarīga starptautiskā novērotāja.

Arī pārējie Eiropas novērotāji galvenokārt bija Eiroparlamenta deputāti.

Drošības iestādes uzskata, ka par starptautiskajiem novērotājiem Krimā Krievija bija izraudzījusies savus uzticamākos ietekmes aģentus Eiropā, kuriem vajadzīga palīdzība, lai iekļūtu nākamajā Eiropas Parlamenta sasaukumā. Ždanoka Krievijas medijiem sniedza vienu interviju pēc otras, atkārtojot, ka Krimā ir noticis demokrātisks un likumīgs referendums.

TATJANA ŽDANOKA, Eiropas Parlamenta deputāte (Latvijas krievu savienība): - Mums Eiropas Parlamentā esot izdalīta naudiņa uz gadiņu braucieniem pēc ielūgumiem. Tā kā es pati nopirku visas biļetes, viesnīcu apmaksāju un ceru, ka man Eiropas parlaments to apmaksās.

Jautājums: - Jūs tiekat dēvēta par Krievijas ietekmes aģenti Latvijā. Vai jūs varat piekrist šādam apgalvojumam?

- Es jau rakstīju vienreiz, ka, ja uzskatītu par to, ka es cīnos par labām attiecībām ar Krieviju, Latvijas – Krievijas labām attiecībām, Eiropas Savienības kopumā ar Krieviju, tad var mani nosaukt par aģentu. Bet tādu ir ļoti daudz cilvēku.

Ždanoka ir iemācījusies katrai auditorijai stāstīt piemērotas frāzes

Latvijā stāsta, ka atbalsta labas attiecības ar kaimiņvalstīm, Eiroparlamentā iestājas par demokrātiju, bet Krievijā piekrīt vietējiem kūdītājiem uz karu ar Eiropu.

SERGEJS KURJAGINS, kustības «Laika būtība» vadītājs, organizācijas kongresā 2.martā: - Vēl ienaidniekam gribētos atņemt Eiropai krievu energoresursus un tādējādi sagraut to pilnīgi. Jo idiote Eiropa, kurai ir klīnisks prāta aptumsums, piedzied ienaidniekam, laiza zābakus savam slepkavam.

«Saskaņas centra» politiķi par Ždanokas piedalīšanos PSRS atjaunotāju pasākumos un Krimas referenduma novērošanā vairījās izteikties. Dažu deputātu atbildēs pat bija samanāmas bailes.

BORISS CILĒVIČS, «Saskaņas centra» Eiroparlamenta saraksta līderis: - Es nedomāju, ka būtu ētiski no manas puses vērtēt konkurentu.

VITĀLIJS ORLOVS, Saeimas «Saskaņas centra» deputāts: - Mēs par Tatjanu Ždanoku gribējām jautāt. Es nepazīstu tādu cilvēku. Goda vārds.

ANDREJS KLEMENTJEVS, Eiropas Parlamenta deputāta kandidāts: - Mums ļoti sarežģīta situācija komunicēt ar to politisko organizāciju. Mums ir domstarpības, ļoti daudz kritikas, jūs paši zināt, ka visvairāk sisti no viņu flanga, tas ir mēs. Bet es šodien neatļaušos viņu kritizēt tā atklāti un tā tālāk, tāpēc, ka... nū... Mums, es viņu ļoti sen pazīstu. Nu un es uzskatu, ka šai konkrētajā situācijā par šo politisko personu es nevaru izteikties.

SERGEJS DOLGOPOLOVS, JĀNIS ĀDAMSONS, Saeimas «Saskaņas centra» deputāti: - Pirmā dzirdēšana. Man ar tā ir pirmā dzirdēšana. Neesmu dzirdējis, ka partijai kāds būtu nācis ar šādu piedāvājumu. Es esmu «Saskaņas» valdes loceklis, un šādi piedāvājumi nebija ne piedāvāti, ne skatīti.

Komentāri (101)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu