Regulators nosaka zemāku mobilo starpsavienojumu tarifu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

No 1.jūlija savienojuma pabeigšanas individuālajā publiskajā mobilajā telefonu tīklā tarifa augšējā robeža tiks noteikta 0,0105 eiro par izsaukuma minūti, sniedzot mobilo sakaru lietotājiem iespēju saņemt sakaru pakalpojumus par zemākām cenām, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) Komunikāciju nodaļas galvenā speciāliste Inese Krūmiņa.

Lēmums vērsts uz mazo tirgus dalībnieku konkurētspējas stiprināšanu, veicinot konkurenci starp pakalpojumu sniedzējiem. Saskaņā ar Eiropas Komisijas apkopoto informāciju jau pašlaik Latvijā mobilo sakaru pakalpojumu tarifi ir trešie zemākie Eiropas Savienībā, pārsniedzot tikai Lietuvas un Rumānijas cenas.

Nolūkā veicināt konkurenci un nepieļaut būtiskas ietekmes izmantošanu, Regulators, balstoties uz tirgus analīzes datiem, nosaka komersantus ar būtisku ietekmi tirgū un apstiprina tiem savienojuma pabeigšanas individuālajos mobilajos tīklos tarifa augšējo robežu. Tas nozīmē, ka Regulators mobilajam operatoram ar būtisku ietekmi tirgū nosaka maksimālo tarifu, kādu var iekasēt no mobilo vai fiksēto sakaru operatoriem par viņu klientu zvaniem šī operatora klientiem.

2014.gada 19.martā Regulators pieņēma lēmumu par 34% samazināt starpoperatoru norēķinu tarifus mobilajā elektronisko sakaru tīklā.

Jaunais savienojuma pabeigšanas tarifs attiecas uz 15 komersantiem ar būtisku ietekmi savienojumu pabeigšanas individuālajos mobilajos tīklos tirgū: SIA «Latvijas Mobilais telefons», SIA «Bite Latvija», SIA «Tele2», SIA «Telekom Baltija», SIA «Amber Telecom», AS «Balticom», SIA «Camel Mobile», SIA «CSC Telecom», SIA «Interneta pasaule», SIA «Master Telecom», SIA «Radio Telecommunication Network», SIA «Rigatta», SIA «Sotus», SIA «Telegrupa Baltijā», SIA «Tivi».

Pirms lēmuma pieņemšanas par jauno starpsavienojumu tarifu Regulators uzklausīja arī tirgus dalībnieku viedokļus. Detalizētāka informācija ir pieejama Regulatora mājaslapā.

Pašreizējā savienojuma pabeigšanas tarifa augšējā robeža, kas ir spēkā no 2013.gada 1.aprīļa, ir 0,016 eiro par izsaukuma minūti.

Regulators savienojuma pabeigšanas tarifa augšējo robežu aprēķinājis, balstoties uz efektīva komersanta izmaksām, kas noteiktas, izmantojot salīdzinošās novērtēšanas metodi. Regulators uzskata, ka šī metodika atbilst Latvijas tirgus situācijai un nacionālajiem apstākļiem.

Regulators, nosakot tarifa augšējo robežu, ir vērtējis savienojuma pabeigšanas tarifus tajās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kas ir ieviesušas Eiropas Komisijas ieteikumam atbilstošus izmaksu aprēķināšanas modeļus un balsta savus tarifus uz efektīvām pakalpojuma sniegšanas izmaksām. Vidējais savienojuma pabeigšanas mobilajā tīklā tarifs šo valstu starpā ir 0,0105 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu