Tiesībsargs aicina bijušos un esošos bērnunamu audzēkņus un darbiniekus informēt par piedzīvoto un pārdzīvoto bērnunamos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Tiesībsargs Juris Jansons aicina bijušos un esošos bērnunamu audzēkņus un darbiniekus informēt Tiesībsarga biroju par piedzīvoto un pārdzīvoto bērnunamos, pastāstīja Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

To var darīt, rakstot uz speciāli šim mērķim izveidotu e-pasta adresi «bernunami@tiesibsargs.lv».

Vēstulē lūgts norādīt konkrētus faktus, pārkāpumus, bērnunamus, personu vārdus un notikuma laiku, kad notikuši pārkāpumi.Šī informācija ir nepieciešama, lai veiktu padziļinātu izpēti un novērstu turpmākus bērnu tiesību pārkāpumus.

Tiesībsarga birojs garantē informācijas avota konfidencialitāti.

Valsts ir īpaši apņēmusies rūpēties par bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības. Tādējādi

tiesībsarga mērķis ir izzināt, kā valsts patiesībā rūpējas par šiem bērniem.

Kā ziņots, veicot monitoringu 21 bērnunamā, Tiesībsarga biroja speciālistiem radušās aizdomas, ka audzēkņi nereti tiek nepamatoti nosūtīti apgūt izglītību internātskolās. Monitoringa laikā konstatēts, ka daudz bērnu, kuri ievietoti bērnu aprūpes iestādēs, izglītību iegūst internātskolās, lai gan bērniem ir tiesības iegūt izglītību dzīvesvietai (bērnunamam) tuvākajā izglītības iestādē. Mācību gada laikā bērni dzīvo internātskolās un uz bērnu aprūpes iestādēm brauc brīvdienās vai, sliktākajā gadījumā, tikai skolēnu brīvlaikā.

Jansons uzsvēra, ka bērnu ievietošana internātskolās ne vienmēr ir bērnu vislabākajām interesēm atbilstoša, jo veicina šo bērnu sociālo atstumtību. Vienlaikus tas rada bērnu tiesību uz ģimenes un privātās dzīves neaizskaramību pārkāpumu, jo, izvēloties internātskolu, kas atrodas tālu no bērna dzīvesvietas, bērnam tiek radīti šķēršļi uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar vecākiem, radiniekiem, uzticības personām un draugiem.

Kā iemesls internātskolas izvēlei tiek minēta speciālās izglītības programmas nepieciešamība. Ja bērnunama tuvumā speciālās izglītības iestādes nav, bērni visbiežāk tiek vesti uz internātskolām. Tiesībsarga biroja eksperti tāpat konstatējuši, ka nereti bērnunamu bērni mācās internātskolās, kas atrodas ļoti tālu no bērnunama, vai arī viņa vecāku dzīvesvietas. Šāda situācija veidojas saistībā ar pašvaldību veiktajiem iepirkumiem ārpusģimenes aprūpes pakalpojuma nodrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu