Krimā pārtraukta Ukrainas TV translācija, to vietā Krievijas kanāli (1040)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu izskaidroja sankcijas, kuras ASV nosaka, atbildot uz Krievijas īstenoto «Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpšanu». Tikmēr pievienoties Krievijai nolēmusi arī Sevastopole.

22:00 Pie Sevastopoles nezināmas personas mēģina ieņemt Ukrainas armijas taktiskās grupas «Krima» štābu, tīmekļa vietnei UNIAN telefoniski pavēstījusi kāda ukraiņu militārpersona, kura uztur sakarus ar štābā esošajiem kolēģiem. Uzbrucēji ar smago automašīnu «Kamaz» ietriekušies karspēka novietnes vārtos, un šobrīd mēģina tajā ielauzties. Ukraiņu karavīri aizstāvas. Tikmēr vietējie žurnālisti sociālās saziņas vietnē «Facebook» ziņo, ka uzbrucēji esot «kazaki».

20:57 Prokrieviski noskaņoti kaujinieki piektdien sacēluši barikādes pie Ukrainas jūras spēku štāba Sevastopolē, Krimas dienvidos, no notikumu vietas ziņo aģentūras AFP žurnālists. Ukrainas karavīri «var nākt laukā, ja vēlas, bet, ja viņi tā izdarīs, mēs viņus nelaidīsim atpakaļ iekšā», norādīja viens no kaujiniekiem, kurš sacīja, ka pieder pie promaskaviskas «pašaizsardzības grupas». Virs barikādēm izkārts Krievijas karogs un kaujiniekiem ir sarkani piedurkņu apsēji ar uzrakstu «Krievu Bloks», ziņo AFP.

20:30 Kamēr Eiropas Savienība (ES) turpina apsvērt iespējamās sankcijas pret Krieviju, arvien lielāks skaits ārvalstu mākslinieku atceļ plānotās vizītes Krievijā un pasaulē arvien skaļāk izskan aicinājums pieteikt Maskavai kultūras boikotu. Ukraiņu mākslas kritiķis un kurators Konstantins Dorošenko norādīja, ka daudzi mākslinieki nevēlas izrādīt savus darbus Krievijā, baidoties, ka šādi palīdzēs piešķirt leģitimitāti Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīcībai Ukrainā.

19:50 Maskavas tuvākie sabiedrotie - Baltkrievija un Kazahstāna - atteikušies sūtīt savus vēlēšanu novērotājus uz Krimu, kur 16.martā paredzēts referendums par pievienošanos Krievijai, ziņo televīzijas kanāls «Espreso». Pagaidām arī neviena cita valsts, kas pārstāvēta Neatkarīgo valstu savienībā (NVS), nav piekritusi nosūtīt savus novērotājus uz Krimu.

19:30 Ukrainas nacionālā televīzijas un radioapraides padome piektdien vērsusies pie kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzējiem atturēties no Krievijas televīzijas kanālu «Vesti», «Rossija 24», ORT un «RTR-Planeta» retranslēšanas, kamēr to programmas netiks saskaņotas ar Ukrainas likumiem.

18:27 Piketā pie Krievijas vēstniecības Rīgā pret krievu mediju propagandu šopēcpusdien pulcējās aptuveni 70 cilvēku. Protestētāji sauca «Rokas nost no Ukrainas!», «Putins - fašists!» un citus saukļus. Piketa sākumā bija ieradies kāds vīrietis, kuram pie krūtīm bija piesprausta Georga lentīte. Policisti ātri reaģēja un neļāva šai personai izraisīt provokācijas, aizvedot vīrieti no notikuma vietas.

18:10 Lietuvas bruņotajos spēkos sakarā ar notikumiem Ukrainā un militāro aktivitāšu pastiprināšanos Kaļiņingradas apgabalā noteikta paaugstināta kaujas gatavība. Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks skaidro - ja parastos apstākļos kuģis varētu iziet dienas vai divu laikā, tad šobrīd tas notiktu dažās stundās vai vēl ātrāk.

18:05 Prokrieviskie spēki atkal ieņēmuši Doņeckas pašvaldības ēku. Daži no viņiem ar asiņainām sejām skandē saukli «Krievija! Krievija!» Virs trīs stāvu administratīvās ēkas atkal plīvo Krievijas karogs.

16:25 Vairāk nekā 65 000 cilvēku piektdien sapulcējušies uz mītiņu Maskavas Sarkanajā laukumā, lai paustu savu atbalstu Krimas prokrieviski noskaņotajām varasiestādēm, kas vēlas pievienoties Krievijai.

Policija ziņo, ka pie Kremļa sapulcējušies vairāk nekā 65 000 cilvēku.

Mītiņš sācies ar Krievijas popdziedātāja Oļega Gazmanova uzstāšanos, izpildot patriotiska rakstura dziesmu par virsniekiem.

16:24 Bijusī telekanāla «Russia Today» (RT) žurnāliste amerikāniete Liza Vāla, kura, protestējot pret Krievijas spēku izvietošanu Ukrainā, tiešraidē paziņoja par aiziešanu no darba, par šādu soli izšķīrās Kremļa finansētajā medijā valdošās cenzūras un propagandas dēļ, piektdien vēsta telekanāls ITV.

16:02 Lietuvas valdība saņēmusi gan sabiedrisko organizāciju pateicību par principiālu attieksmi, apņemoties sniegt medicīnisko palīdzību sadursmēs Kijevā cietušajiem, gan vienlaikus arī kritiku par to, ka šī palīdzība netiek pienācīgi koordinēta.

Kā piektdien preses konferencē norādījuši pilsoņu kustības «Par demokrātiju. Ukraina» pārstāvji uzsvēra, ka ukraiņu uzņemšanas detaļas jau no paša sākuma nav bijušas pārdomātas, nav padomāts, par kādiem līdzekļiem viņus nogādāt uz Lietuvu, nav gādāts arī par psiholoģisko palīdzību, kas daudziem no viņiem nepieciešama visvairāk.

Kā pastāstījis kustības pārstāvis Harolds Daublis, jau pirmo ukraiņu pārvešanu uz Lietuvu finansējusi nevis valsts, bet Lietuvas vēstniecības Kijevā darbinieki par saviem līdzekļiem un tāda situācija turpinās līdz pat šim laikam - transporta izdevumi tiek apmaksāti par privātpersonu vai kustības izveidotā fonda līdzekļiem.

Ukraiņi arī nesaņem vajadzīgo informāciju par savu ārstēšanu, bijuši pat gadījumi, kad medicīniskā palīdzība sniegta formāli, kad nav iepriekš domāts, kas ar viņiem būs pēc izrakstīšanās no slimnīcas.

15:45 Krimā televīzijas analogajā apraidē pārtraukta Ukrainas telekanālu translēšana un to vietā tiek translēti Krievijas kanāli.

Vairs netiek raidīti Ukrainas televīzijas kanāli «Inter», «1+1», «5 kanal» un vietējais Krimas kanāls ČTRK.

To vietā tiek translēti Krievijas telekanāli RTR, «Rossija 24», «Pervij kanal» un NTV.

15:08 Ķīna piekrīt ASV, ka Ukrainas suverenitāte un integritāte ir jārespektē, paziņojis Baltais nams.

Ukrainas konfliktā Ķīna ir ieņēmusi piesardzīgu nostāju, atturoties kritizēt savu stratēģisko partneri Krieviju, vienlaikus pieturoties pie savas tradicionālās politikas nejaukties citu valstu lietās.

14:30 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) militārajiem novērotājiem piektdien atkal nav ļauts iekļūt Krimā, paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrijas Informācijas politikas departamenta direktors Jevgēņijs Perebijnis.

13:55 Aktīvi par Krimas pievienošanos Krievijai aģitējošais reģionālā parlamenta spīkers Vladimirs Konstantinovs Ukrainas bankām ir parādā vairāk nekā miljardu grivnu (77 miljonus eiro), vēsta tīmekļa medijs «Tyzhden», atsaucoties uz Tiesu lēmumu vienotā reģistra informāciju.

13:25 Nacionālā teātra aktieri lūguši pārcelt paredzētās viesizrādes Krievijā. Aktieri esot teātra direktoram Ojāram Rubenim nodevuši rakstisku iesniegumu ar lūgumu pārcelt izrādes. Rimšēviča norādīja, ka lūgumam ir politiska motivācija, vērtējot Krievijas rīcību Ukrainā.

Valstī mēģina iesūtīt radikāļus

13:19 Kopš Ukrainas robežsardze centienos nepieļaut krievu radikāļu un provokatoru iekļūšanu valstī sākusi īstenot specoperāciju «Robeža», Ukrainā no Krievijas teritorijas nav ielaists pusotrs tūkstotis cilvēku, pavēstīja robežsardzes amatpersona Oleksandrs Ždaņenko.

Pie aizturētajām un atpakaļ uz Krieviju nosūtītajām personām atrastas metāla un gumijas nūjas, gāzes baloniņi, aizsargkrāsas auduma drēbes.

13:07

Krievijas rubļa vērtība piektdien turpināja kristies, piedzīvojot samazinājumu otro dienu pēc kārtas.

Rubļa vērtības kritums arī piektdien skaidrojams ar ceturtdien izskanējušajām ziņām par plānoto referendumu par Krimas pievienošanos Krievijai, kā arī informāciju, ka ASV un Krievija nav panākušas kopīgu izpratni par Ukrainas krīzes pārvarēšanu.

12:53 Uz referendumu par Ukrainas Krimas reģiona pievienošanu Krievijai tiks, pirmkārt, aicināti Krievijas novērotāji, piektdien apliecināja Krimas reģionālā parlamenta spīkers Vladimirs Konstantinovs, vienlaikus norādot, ka «tos, kuriem mēs neuzticamies, mēs neaicināsim».

«Būs referendums, mēs to sarīkosim tīri, caurspīdīgi, nevajag kautrēties aicināt novērotājus, pirmkārt, no Krievijas Federācijas

- mēs uzticamies jūsu ļaudīm, viņi ir kompetenti, lai viņi aicina savus kolēģus, kuriem viņi uzticas,» Maskavā tiekoties ar Krievijas parlamenta augšpalātas spīkeri Valentīnu Matvijenko, sacīja Konstantinovs.

12:35

Krievija pārrauj politiskās attiecības ar Ukrainu, paziņojis Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins,

vēsta ANO ziņu centrs.

Pēc viņa teiktā, šāds lēmums pieņemts, jo Maskava neatzīst pašreizējās Ukrainas varas leģitimitāti.

«Maskava neatzīst pašreizējās Ukrainas varas leģitimitāti, tāpēc pārrauj politiskās attiecības ar Ukrainu,» sacīja Čurkins.

12:23 Krimā šobrīd atrodas aptuveni 30 000 krievu karavīru, piektdien paziņoja Ukrainas robežsardzes dienests.

«Pašlaik ir iesaistīti aptuveni 30 000 Krievijas Federācijas karavīru,» sacīja robežsardzes personāla departamenta direktors Mihails Kovaļs.

12:15 Ukrainas rietumu pilsēta Ļvova uzņēmusi pirmos bēgļus no Krievijas spēku okupētās Krimas, kas

pamet pussalu bailēs no vietējo krievu aktīvistu un Krievijas karavīru vardarbības.

«Kamēr Krievijas karavīri ir Krimā, es baidos par saviem bērniem,» sacīja jauna tatāru sieviete, kas ar saviem trim bērniem vecumā no diviem līdz pieciem gadiem pārcēlusies uz Ļvovu.

11:15 Sankcijas pret Krieviju, par ko ceturtdien samitā paziņoja Eiropas Savienība (ES), ir nopietns signāls Krievijai, ka visa Eiropa tās rīcību Krimā uztver kā atklātu un brutālu agresiju, paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

«Tikšanās sākums bija ļoti atšķirīgs, nebija skaidrs, vai ES dalībvalstis parādīs raksturu un mugurkaulu, spējot ieņemt stingru pozīciju par Krievijas rīcību Krimā. Pēc dienu ilgām plašām sarunām, tās beidzot sāka runāt par nepieciešamību sniegt palīdzību Ukrainai, un tā saņems līdz 11 miljardiem eiro dažu nākamo gadu laikā. Mēs arī nolēmām parakstīt asociācijas līguma ar Ukrainu politisko daļu pirms [prezidenta vēlēšanām], tas ir, līdz maijam, bet pārējās daļas tiek atliktas,» žurnālistiem pēc samita klāstīja Lietuvas prezidente.

10:44 Ukrainas Iekšlietu ministrija pavēstījusi, ka negarantē drošību Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa spēļu laikā Doņeckā, tomēr cīņas tur tiks aizvadītas vietējo līdzjutēju dēļ, pavēstījis līgas prezidents Aleksandrs Medvedevs.

Kā ziņots, pirmajās divās Gagarina kausa Rietumu konferences ceturtdaļfināla cīņās piektdien un sestdien vietējā Doņeckas «Donbass» vienība uzņems Latvijas komandu Rīgas «Dinamo».

10:29 Francija nesūtīs nevienu savas valdības ministru uz Soču ziemas paraolimpiskajām spēlēm, protestējot pret Krievijas nostāju Ukrainas krīzē, piektdienas rītā paziņoja Francijas valdība dažas stundas pirms šo spēļu atklāšanas.

09:52 ASV prezidents Baraks Obama un Japānas premjerministrs Sindzo Abe vienojušies sadarboties ar pārējām «lielā septītnieka» valstīm, lai panāktu Ukrainas situācijas noregulējumu, teikts Obamas administrācijas paziņojumā.

«Abi līderi piekrita sadarbībai ar pārējām G7 valstīm, lai pārliecinātu Krieviju cienīt tās saistības attiecībā uz Ukrainas suverenitāti,» teikts paziņojumā.

09:31 Nakts uz piektdienu Krimā pagājusi saspringtā gaisotnē, tomēr nav notikuši uzbrukumi Ukrainas armijas daļām, par ko brīdināja vairāki avoti, vēsta radio «Brīvība».

Kā vēsta radiostacijas korespondents, vissaspīlētākā situācija ir pie Ukrainas jūras spēku štāba Sevastopolē. Tur ievērojami pieaudzis tā dēvēto «Krimas pašaizsardzības» vienību pārstāvju, krievu kazaku un Krievijas armijas karavīru skaits.

09:22

Uz Kijevu devušies britu finanšu izlūkošanas, naudas atmazgāšanas apkarošanas un kriminālo naudas līdzekļu meklēšanas eksperti,

lai Ukrainas varasiestādēm palīdzētu atgūt nolaupītos līdzekļus, pavēstīja Lielbritānijas Ārlietu ministrija

Darba grupa, kuru koordinē britu Noziedzības apkarošanas nacionālā aģentūra, sadarbosies ar Ukrainas varas struktūrām, lai novērtētu izmeklēšanas apjomu, kas būs nepieciešams nolaupīto līdzekļu meklēšanai, un kādā veidā Londona šai izmeklēšanai var palīdzēt, vēsta radio «Brīvība».

Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms
Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms Foto: AFP/LETA

08:56 Nīderlandes varasiestādes arestējušas kontus ar vairākiem simtiem miljonu eiro, kas pieder Ukrainas pilsoņiem, kuriem Eiropas Savienība (ES) noteikusi sankcijas, piektdien vēsta ziņu aģentūra «Reuters».

Arestētie aktīvi ir aizdomīgi, vietējiem medijiem paskaidroja Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms, tiesa, kontu īpašnieku vārdus neatklājot.

08:55 Bijušais Ukrainas prezidents Viktors

Janukovičs smagā stāvoklī hospitalizēts vienā no Maskavas medicīniskajām iestādēm,

atsaucoties uz savu avotu, vēsta Krievijas laikraksts «Moskovskij komsomoļec».

Pēc avīzes rīcībā esošās informācijas, ir aizdomas, ka Ukrainas eksprezidentam bijis infarkts.

«Viņa veselības stāvoklis tiek vērtēts kā smags. Oficiāla apstiprinājuma informācijai pagaidām nav», raksta avīze.

Putina atbalstītāju protesti Doņeckā 6. marta vakarā

08:50 Krievijas prezidents Vladimirs Putins neuztver Rietumus nopietni un cer, ka pasaules uzmanību no Ukrainas novērsīs kaut kāda jauna krīze, paziņojis Gruzijas eksprezidents Mihails Saakašvili.

«Putins netic, ka var tikt ieviestas sankcijas. Viņš vairs neuztver Rietumus nopietni.

Viņš cer, ka tiks parunāts, pirms neuzradīsies jauna krīze un visi aizmirsīs par Ukrainu,» Dublinā notiekošajā Eiropas Tautas partijas (ETP) kongresā paziņoja Saakašvili.

«Tāpat notika arī Gruzijā. Respektīvi, kāpēc Putinam būtu jārīkojas citādi, ja viņš jau papraktizējās Gruzijā ļoti līdzīgā situācijā,» norādīja eksprezidents.

08:46 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augstā komisāre mazākumtautību jautājumos Astrīda Torsa uzskata, ka Krimas krievvalodīgie nav apdraudēti, ceturtdien vēsta radio «Brīvība».

Komisāre nav konstatējusi, ka krievvalodīgo tiesības Krimā vai citviet Ukrainā tiktu pārkāptas.

Vienlaikus viņu satrauc vardarbīga konflikta draudi Krimā, kā arī tā iespējamās sekas, kas varētu skart pussalas visas etniskās kopienas, pirmkārt, ukraiņus un Krimas tatārus.

08:43 Krievija izvērš savas aktivitātes Ukrainā, jo tās prezidents Vladimirs

Putins baidās no Maidana scenārija īstenošanās Krievijā,

kas varētu novest pie viņa krišanas no amata, šādu viedokli šorīt telekanālā LNT pauda bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš.

08:39 Kanāda ir nolēmusi izraidīt deviņas Krievijas militārpersonas, kā iemeslu minot Krievijas politiku pret Ukrainu, ziņoja telekanāls «CTV News».

Visas izraidāmās militārpersonas apmeklēja Kanādas augstskolas. Astoņas no šīm militārpersonām tur studēja valodas un programmatūru, bet devītā mācīja krievu valodu Kanādas militārpersonām.

08:16 Referendums par Krimas pievienošanos Krimai ir neleģitīms, ceturtdien preses konferencē Romā paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

«Mēs uzskatām, ka Krima ir Ukrainas daļa. Krima - tā ir Ukraina. Un mēs apstiprinām Ukrainas teritoriālo vienotību. (..) Jebkuram referendumam ir jānotiek atbilstoši Ukrainas likumdošanai, kas pieprasa, lai visi ukraiņi, visa Ukrainas teritorija, visas šīs valsts daļas piedalās šādā referendumā,» norādīja valsts sekretārs.

«Līdz ar to referendums, kuru grasās sarīkot, pārkāps Ukrainas likumdošanu, starptautiskās tiesības, nerunājot par šīs valsts teritoriālo vienotību, kas tādējādi padara to neleģitīmu,» uzsvēra Kerijs.

07:59 Starptautiskā policijas organizācija

Interpols piektdien paziņoja, ka tā izskata Ukrainas jaunās valdības lūgumu izsniegt orderi gāztā prezidenta Viktora Janukoviča aizturēšanai.

Interpols apstiprināja, ka trešdien saņēmis no Ukrainas varas iestādēm lūgumu izsludināt Janukoviču starptautiskā meklēšanā kā apsūdzēto vairākos noziegumos, tostarp varas ļaunprātīgā izmantošanā un slepkavībās.

07:56 ASV Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta ceturtdien pieņēma likumprojektu par ASV finanšu palīdzību Ukrainai viena miljarda ASV dolāru (722 miljonu eiro) apmērā.

Likumprojekts par aizdevuma garantijām Ukrainas valdībai tika pieņemts ar 385 kongresmeņu balsīm par un 23 pret.

07:52 Ukrainai piederošajā Krimas pussalā esošās

Sevastopoles pilsētas padome ceturtdien nobalsoja par pilsētas iestāšanos Krievijā

federācijas subjekta statusā.

Sevastopole, kurā ir bāzējusies Krievijas Melnās jūras flote, ir Ukrainas valsts pakļautības pilsēta ārpus Krimas autonomās republikas teritorijas.

07:49 ASV ceturtdien noteica aizliegumu piešķirt vīzas Krievijas un Ukrainas amatpersonām, kuras vainojamas Ukrainas suverenitātes vai teritoriālās integritātes apdraudēšanā. Obama parakstīja attiecīgu rīkojumu un brīdināja, ka šis ir tikai pirmais solis un var sekot plašākas sankcijas.

«Šie lēmumi turpina mūsu centienus noteikt, ka Krievijai un tiem, kas atbildīgi par situāciju Krimā, būs jāmaksā par to. Šie lēmumi arī dod mums elastību tālāk pielāgot mūsu reakciju, balstoties uz Krievijas darbībām,» sacīja Obama.

Sankcijas var būt iespēja

izdarīt spiedienu uz Putinu, nosakot ierobežojumus viņa aprindu cilvēku aktīviem vai pārvietošanās brīvībai.

ASV amatpersonas paziņoja, ka vīzu piešķiršanas aizliegumam pakļautās personas tiks informētas par to, bet atteicās publiskot šo personu sarakstu. Domājams, ka Putins nav šajā sarakstā, sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Džena Psaki.

ASV noraida Krimas parlamenta lēmumu

Obama arī noraidīja Krimas parlamenta lēmumu par pievienošanos Krievijai un referenduma rīkošanu šajā jautājumā. «Ierosinātais referendums par Krimas nākotni būtu Ukrainas konstitūcijas un starptautisko tiesību pārkāpums. 2014.gadā mēs esam tālu no dienām, kad [valstu] robežas var mainīt, ignorējot demokrātiskus [valstu] vadītājus,» sacīja Obama.

Baltais nams paziņoja, ka telefonsaruna ilgusi vienu stundu. «Prezidents Obama norādīja, ka ir iespēja atrisināt situāciju diplomātiskā veidā, kas atbilstu Krievijas, Ukrainas tautas un starptautiskās sabiedrības interesēm,» teikts Baltā nama paziņojumā.

Telefonsaruna notika pēc ASV iniciatīvas, informēja Kremļa preses dienests.

«Tika turpināta Ukrainā izveidojušās asās situācijas apspriešana. Diskusijas gaitā noskaidrojās viedokļu atšķirības esošās krīzes rašanās iemeslu un aktuālās situācijas [..] novērtējumos,» teikts Kremļa paziņojumā.

Putins sarunas gaitā sacīja, ka tagadējā Ukrainas vadība nākusi pie varas antikonstitucionāla apvērsuma rezultātā, ir bez visas tautas mandāta un uzspiež absolūti neleģitīmus lēmumus Ukrainas austrumu un dienvidaustrumu reģioniem un Krimai. Krievija nevar ignorēt tai adresētos lūgumus pēc palīdzības un adekvāti rīkojas atbilstoši starptautisko tiesību normām, sacīja Putins.

«Krievijas prezidents uzsvēra Krievijas un ASV attiecību svarīgumu stabilitātes un drošības garantēšanai pasaulē. Šīs attiecības nevajadzētu upurēt domstarpībām par atsevišķām, lai gan samērā nozīmīgām, starptautiskām problēmām,» paziņoja Kremļa preses dienests.

Prezidenti vienojās, ka Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un ASV valsts sekretārs Džons Kerijs turpinās intensīvus kontaktus Ukrainas krīzes jautājumos.

Komentāri (1040)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu