Viens no aizturētajiem atzinis savu līdzdalību Ņemcova slepkavībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Maskavas Basmannijas rajona tiesas tiesnese svētdien paziņojusi, ka viens no Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavības lietā aizturētajiem - Zaurs Dadajevs - savās liecībās atzinis līdzdalību šajā noziegumā.

«Dadajeva vainu apstiprina viņa liecības,» paziņojusi Maskavas Basmannijas rajona tiesas tiesnese. Pats Dadajevs tiesas sēdē savu vainu nav atzinis, vēsta Krievijas neatkarīgais televīzijas kanāls «Doždj».

Kopumā tiesā svētdien nogādāti pieci aizdomās turētie. Diviem no viņiem - Dadajevam un Anzoram Gubaševam - izvirzītas apsūdzības slepkavībā personu grupā, kā arī nelikumīgā ieroču apgrozījumā, kas veikts grupā.

Tiesa viņiem kā drošības līdzekli noteikusi apcietinājumu līdz 28.aprīlim.

Gubaševs sevi par vainīgu nav atzinis.

Pārējiem trim aizturētajiem - Anzora Gubaševa brālim Šagidam, kā arī Hamzatam Bahajevam un Tamerlanam Eskerhanovam - apsūdzības tiesas sēdē netika izvirzītas.

Šagidam Gubaševam noteikts apcietinājums līdz 7.maijam, bet Bahajevam un Eskerhanovam - līdz 8.maijam. Šo triju aizturēto advokāti plāno tiesas lēmumu pārsūdzēt.

«Neesmu izdarījis nekādu noziegumu,» tiesā paziņojis Šagits Gubajevs. «Nekādā veidā neesmu piedalījies nedz šajā, nedz kādā citā kustībā un pat nezināju par šādu noziegumu,» norādījis Bahajevs, savukārt Eskerhanovs sacījis, ka viņam ir alibi - slepkavības brīdī viņš atradies darbā.

Tiesas sēdē netika izpausti nekādi dati par aizturēto personu dzīves vai darba vietu, nedz arī norādīts uz viņu lomu noziegumā.

Krievijas mediji iepriekš vēstīja, ka Dadajevs dienējis Krievijas Iekšlietu ministrijas iekšējā karaspēka 46.atsevišķās operatīvās brigādes bataljonā «Sever».

Noskaidrots arī, ka 2006.gadā minētā bataljona seržants ar tādu pašu vārdu un uzvārdu ar Krievijas prezidenta dekrētu apbalvots ar ordeni par vīrišķību. Nav gan nosakāms, vai šis cilvēks ir tas pats Ņemcova slepkavības lietā aizturētais Dadajevs vai tikai viņa vārdabrālis.

Savukārt Anzors Gubaševs saskaņā ar mediju ziņām strādājis kāda lielveikala apsardzē Maskavas tuvumā.

Svētdienas rītā medijos parādījās informācija, ka sestdien vakarā Čečenijas galvaspilsētā Groznijā policijas aplenkumā uzspridzinājies cilvēks, kas arī turēts aizdomās par līdzdalību šajā slepkavībā. Vēlāk medijos minēts arī viņa vārds - Bislans Šavanovs.

Bet tikmēr bijušais Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieks Andrejs Illarionovs izteicis pieņēmumu, ka

pavēli nogalināt Borisu Ņemcovu varētu būt devis Krievijas prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Ivanovs,

kurš jau vairākas dienas nav manīts plašākā sabiedrībā un nav arī piedalījies sanāksmēs, kurās tradicionāli viņam jābūt klāt.

Arī politologs Andrejs Piontkovskis jau iepriekš sociālajā tīklā twitter bija norādījis uz šo grūti izskaidrojamo faktu, kas paver ceļu dažādām spekulācijām.

Piontkovskis uzskata, ka pavēli nogalināt Ņemcovu varētu būt devuši četri cilvēki – Vladimirs Putins, Sergejs Ivanovs, Nikolajs Patruševs vai Aleksandrs Bortņikovs.

Savukārt Andrejs Illarionovs paudis pārliecību, ka jau tuvākajās dienās kļūs skaidrs, kāda ir Vladimira Putina attieksme pret šo slepkavību. Ja Kremļa varas spicē nenotiks nekādas kadru pārbīdes un Sergejs Ivanovs atgriezīsies darbā, varēs uzskatīt, ka Borisa Ņemcova slepkavība ir pastrādāta ar paša Krievijas prezidenta Vladimira Putina klusu piekrišanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu