Veidos atsevišķu pabalstu elektrības rēķinu samaksai (250)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai kompensētu trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem elektroenerģijas tarifu kāpumu, tiks veidots jauns pabalsts, par to šodien vienojušies ekonomikas un labklājības ministri Vjačeslavs Dombrovskis (RP) un Uldis Augulis (ZZS), kā arī Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis.

«Visdrīzāk virzīsimies tālāk ar atsevišķu mērķētu pabalstu, kurš ir uz laiku, lai mēs nosegtu gan trūcīgās, gan maznodrošinātās personas.

Šobrīd izskatās, ka visas problēmas enerģētikā būs jārisina Labklājības ministrijai,»

žurnālistiem sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Kā pastāstīja ekonomikas ministra padomniece Anna Kononova, to minētie eksperti atzinuši par «lētāko ceļu no izmaksu viedokļa». Jauno pabalstu administrēs Labklājības ministrija, savukārt Ekonomikas ministrija ir gatava novirzīt tam papildu finansējumu.

Labklājības ministrija (LM) no Latvijas Pašvaldību savienības saņems jaunākos datus par trūcīgajiem valstī, ko tālāk nodos «Latvenergo». Ar informācijas apkopošanu aptuveni mēnesi strādās divi LM darbinieki, informēja Augulis.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) uzsvēra, ka trūcīgajiem arī pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas nebūs jāmaksā vairāk par elektrību. «Mēs strādājam pie tā, kā radīt administrēšanas mehānismu, lai pabalstus saņemtu tikai trūcīgie un maznodrošinātie.

Es varu nomierināt iedzīvotājus, ka visi trūcīgie un maznodrošinātie iedzīvotāji neizjutīs cenu kāpumu,

sākot ar 1.aprīli,» viņš sacīja.

Nav zināms, cik cilvēkiem pabalsts būs nepieciešams

Kononova sacīja, ka patlaban grūti spriest par nepieciešamo finansējuma apjomu, jo nav zināms, cik cilvēkiem pabalsts būs nepieciešams, tomēr EM jau esot apzinājusi programmas, no kurām šim mērķim pārdalīt līdzekļus.

Vienlaikus tiek plānots, ka

pabalsta lielums uz vienu mājsaimniecību gadā varētu būt 60 eiro,

jo par tik vidēji varētu pieaugt mājsaimniecību izmaksas elektrībai.

Ministrija gatava nodrošināt finansējumu

Ekonomikas ministrija ir gatava, pārdalot no citām ministrijas programmām, nodrošināt visu nepieciešamo finansējumu, norādīja Dombrovskis.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis skaidroja, ka

pabalsti trūcīgajiem tiks piešķirti automātiski un viņiem nebūs ar iesniegumu jāvēršas pašvaldībā.

«Cilvēkam nekur nebūs jāiet. Ja viņam ir [trūcīgā vai maznodrošinātā] statuss, viss tiek apstrādāts automātiski. Bet, ja cilvēks uzskata, ka viņam pienākas statuss, tad parastajā kārtībā viņš vēršas [pašvaldībā] un viņam vai nu tiek piešķirts statuss, vai atteikts,» pauda Jaunsleinis.

Valsts plāno daļēji līdzfinansēt pašvaldībām dzīvokļa pabalstu izmaksu. Sākotnēji bija domāts, ka tie būs 15% no izmaksātā dzīvokļa pabalstu apjoma, bet tagad pieļauts, ka tas būs par maz un šo slieksni palielinās līdz 20%, iepriekš informēja Augulis.

Pašlaik pabalstiem ieplānoti 3,8 miljoni eiro.

Elektroenerģijas tirgu pilnībā plānots atvērt 1.aprīlī, tajā iekļaujot arī mājsaimniecības. Rēķins par elektrību mēnesī mājsaimniecībai varētu pieaugt no pieciem līdz astoņiem eiro.

Komentāri (250)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu