Eksperti: jauniešu zināšanas par drošu uzvedību internetā ir nepietiekamas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lattelecom, Net-Safe Latvija un Valsts policijas diskusijā par drošu uzvedību internetā norādīts uz būtisku jauniešu zināšanu trūkumu par drošu uzvedību internetā. Tādēļ eksperti aicina vecākus un izglītības darbiniekus attīstīt jauniešos gudrus tehnoloģiju lietošanas paradumus.

«Pirms desmit gadiem informācijas un komunikāciju tehnoloģijas saistījās ar salīdzinoši noslēgtu jomu, kurā darbojās daži uzņēmumi, bet tagad tā Latvijas tautsaimniecībā nodrošinājusi 280 miljonu eiro vērtību, nodarbina vairākus desmitus tūkstošus darbiniekus un ir iedzīvotāju ikdienas neatņemama sastāvdaļa. Mums ļoti nopietni jāuztver Eiropas Savienības prognozes, ka tuvāko gadu laikā, attīstoties šai nozarei, Latvijai ir potenciāls iegūt izcilas konkurētspējas priekšrocības. Lattelecom izdevies Latviju aprīkot ar astoto ātrāko internetu pasaulē, ieviest plašu bezmaksas WiFi tīklu, izveidot Ziemeļeiropā un Baltijā drošāko datu centru. Taču skolu, vecāku un mediju varā ir ietekmēt, cik veiksmīgi šo infrastruktūras potenciālu izmantosim. Mums jāiemāca jaunajai paaudzei lietot tehnoloģijas savā labā un izveidot drošas interneta lietošanas paradumus, kas veicina inovāciju rašanos,» norādīja Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

K. Gabriloviča kā pozitīvu piemēru min tehnoloģiju intergrēšanu mācību procesā, ko īsteno «Iespējamās misijas» un citi skolotāji. Tāpat Lattelecom kopā ar CERT.LV un Net-Safe Latvija pērn semināra «Internets – lieto droši un atbildīgi» laikā apmācījuši pirmos 200 skolēnus par drošu personas datu izmantošanu un atbildīgiem savstarpējās saziņas paradumiem internetā. Šogad semināru plānots turpināt.

Net-Safe Latvija vadītāja Maija Katkovska un Valsts policijas 4.nodaļas vecākais inspektors Mārtiņš Brižs atzīst, ka jauniešiem trūkst izpratnes par to, ko nozīmē droša uzvedība internetā. Lai prastu gudri izmantot virtuālās telpas iespējas, ir jārēķinās ar tās robežām, kas neatšķiras no reālās dzīves, taču sabiedrībā, tostarp jauniešos, par to izpratne vēl nav izveidojusies.

«Tehnoloģiju ienākšana skolēnu ikdienā paredz jaunu paradumu apgūšanu. Šī vide kā jebkura cita dzīves joma ir saistīta arī ar riskiem – emocionāla pazemošana, nelegāls vai bērniem kaitīgs saturs, iespēja saskarties ar vardarbību un pornogrāfiju. Taču ir naivi domāt, ka aizliedzot tehnoloģijas, spēsim viņus pasargāt. Mums saviem jauniešiem jāiemāca kritiski izvērtēt interneta iespējas, paņemot vajadzīgo un izvairoties no apdraudējumiem. Interneta vide, tāpat kā fiziskā vide, mums ir jākopj visiem kopā, iesaistot arī vecākus un skolotājus,» norādīja Net-Safe Latvija vadītāja Maija Katkovska.

Valsts policija 4.nodaļas vecākais inspektors Mārtiņš Brižs pastāstīja, ka arī Latvijā notiek kibernoziegumi, kurus nereti pastrādā gados jauni cilvēki: «Lietotājiem ir ilūzija, ka internetā nav robežu. No mazotnes tiekam mācīti kā uzvesties sabiedrībā – nedrīkst ielauzties svešā īpašumā, ņemt nepiederošas lietas, jo par šiem pārkāpumiem pienākas sods, taču neattiecinām to uz interneta vidi. Likumdevējs paredz bargus sodus un jaunieši, pat viņu vecāki bieži neapzinās virtuālās rīcības sekas. Internets nav anonīma vide un mūsu rīcībā ir plašs iespēju loks, kā pāridarītāju atrast.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu