Sarunas Minskā psiholoģiski smagas - Ukraina vairākkārt domājusi izstāties

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas Augstākās Radas priekšsēdētājs apstiprinājis, ka Ukrainas parlaments ir gatavs sākt aktīvu darbu, lai īstenotu dzīvē ceturtdien Minskas tikšanās laikā noslēgto vienošanos, piektdien ziņo «Latvijas Radio».

Tas, ka Ukrainas vadībai un prezidentam Petro Porošenko ir nācies samierināties ar reāliem teritoriāliem un politiskiem zaudējumiem apmaiņā pret kaut vai nestabilu mieru Ukrainas austrumos, kļuva zināms jau tūlīt pēc ceturtdienas Minskas sarunu noslēguma.

Piektdien, uzrunājot valsts parlamentu, Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins atzinis, ka

sarunas tiešām ir bijušas psiholoģiski ļoti smagas, un Kijevas pārstāvji ne reizi vien esot domājuši par izstāšanos no sarunām.

Līdzīgs viedoklis esot bijis arī Vācijas un Francijas pārstāvjiem, kas galu galā tomēr ir bijuši vienisprātis, ka ir jādara viss iespējamais, lai jaunā vienošanās tomēr tiktu izpildīta par spīti dažādiem mēģinājumiem pretoties gan pašam miera procesam, gan uguns pārtraukšanai.

Lai arī priekšā stāv ļoti smags un nepatīkams darbs, Ukraina ir apņēmusies darīt daudz. Tā, piemēram, piektdien Augstākās Radas spīkers Vladimirs Groismans solījis, ka no savas puses parlaments darīs visu iespējamo, lai izpildītu savas saistības. Groismans par to paziņojis pēc piektdien notikušās tikšanās ar Latvijas Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci, kas Minskas vienošanos realizāciju komentējusi visai piesardzīgi, vien solot sniegt Ukrainai Latvijas atbalstu un pieredzi dažādu reformu īstenošanā.

Nenoliedzami, viens no sarežģītākajiem un neatliekamākajiem jautājumiem būs saistīts ar atsevišķu Doņeckas un Luhanskas apgabalu rajonu turpmāko statusu vai autonomiju, un jau tagad izskan bažas, vai parlaments tiešām spēs vienoties par plašu pilnvaru piešķiršanu līdzšinējās politiskās sistēmas un arī teritoriālās vienotības pretiniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu