Lielbritānijas lielākā banka Šveicē palīdzējusi klientiem apiet nodokļus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Lielbritānijas lielākās bankas HSBC Šveices filiāle ir palīdzējusi bagātiem klientiem izvairīties no nodokļiem miljoniem eiro apmērā, teikts Starptautiskā pētniecisko žurnālistu konsorcija (ICIJ) ziņojumā, atsaucoties uz noplūdinātiem slepeniem bankas dokumentiem.

Koncorcija reportieru analizētie dokumenti parāda, ka HSBC nodrošinājusi kontus starptautiskiem noziedzniekiem, korumpētiem uzņēmējiem, politiķiem un slavenībām.

«HSBC guva peļņu no darījumiem ar ieroču tirgotājiem, .. asiņainu dimantu kontrabandistiem un citiem starptautiskiem noziedzniekiem,» ziņoja ICIJ.

Noplūdinātajos dokumentos ir minēti bijušie un esošie politiķi no Lielbritānijas, Krievijas, Indijas un vairākām Āfrikas valstīm, Saūda Arābijas, Bahreinas, Jordānijas un Marokas karaļnamu pārstāvji un mirušais Austrālijas preses magnāts Kerijs Pakers.

Piezīmes šajos dokumentos liecina, ka HSBC darbinieki zinājuši par klientu nodomiem slēpt naudu no savu valstu finanšu iestādēm.

Rakstot par kādu klientu no Dānijas, HSBC darbinieks pieminēja, ka visi kontakti notiek ar viņa Londonā dzīvojošo meitu starpniecību, jo konta īpašnieks dzīvo Dānijā, kur ārzemju konta nedeklarēšana ir noziedzīgs nodarījums.

Citā dokumentā HSBC menedžeris apspriedis to, kā Londonā dzīvojošs finansists un viņa partnere varētu izvairīties no Itālijas nodokļiem.

HSBC, reaģējot uz šo ziņojumu, atzina, ka daži klienti bija izmantojuši Šveices banku slepenības principu, lai šajā bankā turētu nedeklarētus kontus, bet tagad situācija «fundamentāli mainījusies».

ICIJ veiktajā izmeklēšanā iesaistījās 140 žurnālisti no 45 valstīm. Tā notika sadarbībā ar Francijas laikrakstu «Le Monde», Lielbritānijas raidsabiedrību BBC un laikrakstu «Guardian», ASV televīzijas programmu «60 minūtes», Vācijas laikrakstu «Suddeutsche Zeitung» un vairāk nekā 45 citām mediju organizācijām.

Starp dokumentos minētajiem vārdiem bija ASV sankcijām pakļauti cilvēki, tostarp Turcijas uzņēmējs Selims Alguadiss un Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais Genādijs Timčenko. Tur minēti arī bijušais Ēģiptes tirdzniecības ministrs Rašids Mohameds Rašids, Sīrijas prezidenta Bašara al Asada radinieks Rami Mahlufs, dizainere Diāne fon Firstenberga, modele Elle Makfersone un «Pirmās formulas» sacīkšu braucējs Valentino Rosi.

Bijušais HSBC datoreksperts Ervē Falsianī 2007.gadā nokopēja tūkstošiem šīs bankas dokumentu un aizbēga no Šveices uz Franciju, kur 2009.gadā šos dokumentus ieguva nodokļu institūcijas. Francijas valdība tos izmantoja, lai izsekotu nodokļu nemaksātājus, un 2010.gadā iepazīstināja ar šiem dokumentiem arī citas valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu