Kā iztīrīt sveču traipus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Ziemas tumšajos mēnešos mēdzam vairāk nekā jebkad dedzināt sveces, kas ienes mājās papildu gaismu un mājīgumu. Taču arī bez sveču traipiem neiztikt. Uz drēbēm, mēbelēm vai grīdas nopilējušais vasks vai parafīns visu romantiku aizēno. Taču no šiem traipiem var tikt vaļā.

Sākumā gan jānogaida, kamēr nopilējušais vasks vai parafīns sacietē, lai to vēl vairāk neizsmērētu pa virsmu. Nelielas galda salvetes vai galdautus var ielikt saldētavā, lai sacietēšanas procesu paātrinātu,

sasalušas piles var viegli noņemt vai nodrupināt.

Ja gadījies nopilināt paklāju, lielu galdautu vai apģērba gabalu, to var aplikt ar ledus gabaliņiem no saldētavas, tad sasalušo vasku ar nazi uzmanīgi atdala.

Lai atbrīvotos no taukainā pleķa, kas palicis pāri, var izmantot gludekli. Ņem baltu papīra dvieli vai salveti, ko vairākās kārtās liek zem un virs traipa, un gludina, kamēr traips pilnībā uzsūksies papīrā. Papīru maina, līdz uz tā vairs neizveidojas taukainie plankumi. Uzkarsē gludekli un uzliekot traipam virsū avīzi vai papīra dvieli silda traipu, tas lēnām sūksies papīrā. Tas nozīmē, ka viss traips būs uzsūcies. Pēc tam priekšmetu izmazgā, sākumā pamērcējot ar trauku mazgājamo līdzekli, bet pēc tam veļas mašīnā kā parasti.

Ja bijušas krāsainas sveces, tad gludināšana gan var tikai kaitēt,

tad labāk sabojāto lietu nodot ķīmiskajā tīrītavā.

Ar iesaldēšanas metodi var iztīrīt vasku vai parafīnu, kas sapilējis uz stikla un porcelāna svečturiem, taču nekādā gadījumā nedrīkst tos ievietot trauku mazgājamā mašīnā, jo var sabojāt sadzīves tehniku.

Lai iztīrītu vasku un parafīnu no koka un parketa grīdas, ņem talkā matu fēnu. Sākumā sakaltušos pilienus noņem ar asu nazi, pēc tam traipa vietu ar fēnu sakarsē un noslauka sākumā ar papīra salveti, tad ar spirtu saturošu šķīdumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu