Radīšanas Pīlāri - pirms 20 gadiem un tagad

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no atpazīstamākajiem teleskopiem noteikti ir Habla teleskops. Tā fotogrāfijas ir redzējuši pat tie, kas par Visumu īpaši neinteresējas.

Iespējams, ka viena no slavenākajām fotogrāfijām ir 1995. gadā tapušais Radīšanas Pīlāru attēls. Atzīmējot 25. gadus orbītā, Habla teleskopa komanda ir sarūpējusi pasaulei krāšņu dāvanu, nofotografējot tos pašus Radīšanas Pīlārus pēc 20 gadiem ar jauno kameru, kas tika uzstādīta 2009. gadā.

Radīšanas pīlāri infrasarkanā gaismā

Radīšanas Pīlāri infrasarkanā gaismā

Trīs iespaidīgie putekļu un gāzu stabi ir daļa no Ērgļa miglāja jeb M16, kas atrodas aptuveni 6500 gaismas gadu attālumā Čūskas zvaigznājā. Lai gan šādi veidojumi nav nekāds retums apgabalos, kur veidojas jaunas zvaigznes, Radīšanas Pīlāri ir izrādījušies visfotogēniskākie un iespaidīgākie. 1995. gadā fotografētais attēls ir kļuvis ļoti populārs, rādīts televīzijā, iekļauts filmās, drukāts uz apģērba, krūzītēm, pat uz pastmarkām.

Pavisam nesen Habla teleskops atkal tika pavērsts pret slavenajiem pīlāriem, ar jauno plaša lauka kameru (WFC3) iemūžinot daudzkrāsaino gāzu mākoņu mirdzumu, gaisīgos putekļu un gāzu pavedienus un rūsas krāsas «snuķus». WFC3 tika uzstādīta 2009. gadā.

Papildus Radīšanas Pīlāriem redzamās gaismas diapazonā skatītāji var pamielot acis ar fotogrāfiju, kas tapusi infrasarkano staru diapazonā, atklājot skatam apslēptas nianses un zvaigžņu miriādes, kas slēpjas aiz biezajiem putekļu mākoņiem. Labi redzamas arī pašos pīlāros dzimstošās jaunās zvaigznes.

Radīšanas pīlāru 1995.gada oriģinālattēls

Radīšanas pīlāru 1995.gada oriģinālattēls

Oriģinālais attēls 1995. gadā tika nodēvēts par Radīšanas Pīlāriem, taču attēls, kas tapis infrasarkano staru diapazonā, atklāj, ka tie ir arī iznīcības pīlāri. Jauno zvaigžņu spēcīgais starojums un vējš posta tumšos pīlārus, kuros šīs zvaigznes ir radušās.

Protams, šie attēli nav tikai kārtējais krāšņais darbs no Habla teleskopa, tā ir lieliska iespēja astronomiem detalizētāk pētīt šo reģionu, kā arī novērot izmaiņas miglājā, kādas notikušas šo 20 gadu laikā.

Var piezīmēt, ka Radīšanas pīlāri atrodas apmēram 6500 - 7000 gaismas gadu attālumā no Zemes; tas ir «tepat» Piena ceļā jeb mūsu Galaktikā. To izmērs ir visai iespaidīgs - kreisās malas pīlāra augstums ir apmēram 4 gaismas gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu