Junkers: Latvija prezidentūra ir vēstures un ģeogrāfijas samierināšanas simbols

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē ir svarīgs simbols, kas nozīmē vēstures un ģeogrāfijas samierināšanu, pēc Latvijas valdības un Eiropas Komisijas (EK) kolēģijas tikšanās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkā ceturtdien preses konferencē uzsvēra Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers.

Junkers norādīja, ka viņš kopā ar premjerministri Laimdotu Straujumu («Vienotība») pārrunājis dažādus Latvijas prezidentūras darba elementus. «Bieži ir jautājums, kā mazām valstīm veiksies ar prezidentūru ES Padomē.

Pēc pieredzes zinu, ka mazo valstu prezidentūras ir krietni vien veiksmīgākas,

jo mazie koncentrējās uz galveno un nezaudē laiku blakus jautājumiem. Es redzu, ka Latvijas valdība un premjere ir lieliski sagatavojušies, lai tiktu galā ar šo uzdevumu,» viņš teica, piebilstot: «Mums ir liels prieks kopā ar premjeri Straujumu atklāt Eiropas attīstības gadu, jo

Eiropa nav vienkārši vēstures izgudrojums. Mums ir arī globāli izaicinājumi.»

EK priekšsēdētājs uzsvēra 315 miljardu eiro lielā investīciju plāna īstenošanas nepieciešamību: «Šī brīža galvenās prioritātes attiecas uz investīciju plānu. Šī ir pirmā reize, kad mēs vairs neizmantojam subsīdijas, bet gan finanšu instrumentus, kas nozīmē, ka investētā nauda labāk atspoguļosies ekonomikā.»

Straujuma preses konferencē akcentēja Latvijas prezidentūras ES Padomē prioritātes, tostarp norādot, ka šobrīd neizbēgami nāksies runāt par iekšējo drošību Parīzes teroraktu kontekstā. Arī premjerministre norādīja, ka Junkera investīciju plāna ieviešanai jābūt vienai no galvenajiem Latvijas prezidentūras rezultātiem.

Preses konference LNB Ziedoņa zālē tika atklāta ar klusuma brīdi, pieminot Parīzes teroraktā bojā gājušos.

Trešdien uzbrukumā franču žurnāla «Charlie Hebdo» redakcijai nogalināti vismaz 12 cilvēki un vairāki ievainoti, daži no viņiem atrodas smagā stāvoklī.

LNB Rīgā ceturtdien notika Latvijas valdības un EK kolēģijas tikšanās, kuras laikā pārrunāta Latvijas prezidentūras ES Padomē programma un prioritātes.

Pirms Latvijas apmeklējuma Junkers norādīja: «Jauns gads sākās ar jaunu ES prezidentūru, kas ir gatava sniegt pilsoņiem nozīmīgus rezultātus.

Latvija pirmo reizi ir ES prezidentvalsts, un es esmu pārsteigts par līdz šim redzētajiem sagatavošanas darbiem un mērķiem.

Es ar Latvijas kolēģiem un draugiem Rīgā labprāt apspriedīšu, kā mēs mērķus ātri varam pārvērst rīcībā - palielināt Eiropas konkurētspēju, uzlabojot ieguldījumu vidi, nodrošināt digitālu Eiropu bez robežām un spēcīgu Eiropas enerģijas savienību ir mūsu kopīgās prioritātes. Strādājot kopā, mēs sasniegsim rezultātus.»

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka 1.janvārī sākās Latvijas prezidentūra ES Padomē. Šajā pusgadā Latvijā norisināsies aptuveni 200 dažāda līmeņa un satura pasākumu – neformālās ES ministru padomju un ekspertu darba grupu sanāksmes, konferences, semināri un citi pasākumi. Daļa no pasākumiem norisināsies LNB jaunajā ēkā jeb tā dēvētajā Gaismas pilī. Paredzams, ka prezidentūras laikā Latviju apmeklēs vismaz 700 ārvalstu žurnālistu.

Viens no centrālajiem prezidentūras pasākumiem paredzēts Austrumu partnerības samits. Austrumu partnerības samita laikā Latvijā ieradīsies valstu un valdību vadītāji no visām ES dalībvalstīm un Austrumu partnerības valstīm, kā arī ES institūciju pārstāvji.

Jau ziņots, ka Junkera investīciju plāna mērķis ir stimulēt investīcijas izaugsmei un darba vietu radīšanai ES. Plāns paredz, ka ES ekonomikai laika posmā no 2015.līdz 2018.gadam tiktu piesaistītas investīcijas vismaz 315 miljardu eiro apmērā. Atšķirība EK piedāvātajam investīciju veicināšanas projektam no līdzšinējām investīcijām caur ES fondiem ir tajā, ka tas būs līdzfinansējums privātiem un publiskiem projektiem, piesaistot finanšu instrumentus ar multiplicējošu ietekmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu