Grieķijā kreisais ekstrēmists plānojis uzbrukt galvenajam cietumam

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķu kreisais ekstrēmists Kristoduls Ksirs, kurš nedēļas nogalē tika sagūstīts pēc gadu ilgas bēguļošanas, plānoja bruņotu uzbrukumu Grieķijas galvenajam cietumam ar mērķi atbrīvot tā ieslodzītos, svētdienas vakarā paziņoja policija.

Bijušā marksistisko kaujinieku grupējuma «17.novembris» dalībnieks Ksirs plānoja uzbrukt maksimāli apsargātajam Koridallas cietumam un bija sagādājis šim uzbrukumam astoņus Kalašņikova automātus, raķešgranātas, vairākus kilogramus sprāgstvielu un citus materiālus spridzekļu izgatavošanai, paziņoja varas iestādes.

Plānotais uzbrukums tika izjaukts, kad 56 gadus veco Ksiru sestdien Atēnu piepilsētā Anavisā aizturēja policija.

«Grieķijas policija novērsa lielu uzbrukumu Grieķijas cietumu sistēmas sirdij,» reportieriem paziņoja sabiedriskās drošības ministrs Vasilis Kikilijs.

Ksiram ir piespriesti vairāki mūža ieslodzījumi par piedalīšanos grupējuma «17.novembris» uzbrukumos ar cilvēku upuriem. 2013.gada janvārī viņš tika izlaists no cietuma uz deviņu dienu ilgām Jaungada brīvdienām, bet neatgriezās cietumā un sāka bēguļot.

Policija sestdien sagūstīja Ksiru, kad viņš, bruņojies ar pielādētu pistoli, brauca ar divriteni. Viņš padevās policijai bez cīņas.

Anavisas mājā, kur Ksirs vairākus mēnešus bija uzturējies, policija atrada viņa uzkrātos ieročus un plānotā uzbrukuma shēmas, paziņoja Grieķijas policijas vadītājs Dimitris Caknakis.

«17.novembris» pirms savas izjukšanas 2002.gadā bija viens no vardarbīgākajiem Grieķijas galēji kreisajiem grupējumiem. Tas uzņēmās atbildību par 23 atentātiem savas 27 gadus ilgās darbības laikā, tostarp par CIP Atēnu biroja vadītāja Ričarda Velča slepkavību 1975.gadā.

Drīz pēc savas bēguļošanas sākuma pērn Ksirs parādījās interneta videoierakstā, pārmetot Grieķijas valdībai tās īstenoto taupības politiku un draudot «šaut ar partizānu šauteni uz tiem, kas nozaguši mūsu dzīvi un pārdevuši mūsu sapņus».

Dažus mēnešus pēc tam policijas iecirknim Itejas pilsētā tika nosūtīta vēstuļbumba, uz kuras tika atrastas Ksira DNS pēdas. Policija šo vēstuļbumbu neitralizēja.

Varas iestādēm ir aizdomas, ka Ksirs bēguļošanas laikā sāka sadarboties ar grupējumu «Uguns šūniņu sazvērestība», kurš uzņēmās atbildību par šīs vēstuļbumbas sūtīšanu un solidarizējās ar Ksiru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu