Stājas spēkā plaši grozījumi Maksātnespējas likumā; administratorus pielīdzina valsts amatpersonām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Šodien stājas spēkā vairāki grozījumi Maksātnespējas likumā, tostarp tie paredz maksātnespējas procesa administratorus pielīdzināt valsts amatpersonām.

Pamatā grozījumi vērsti uz to, lai novērstu praksē konstatētās problēmas, kas saistītas ar Maksātnespējas likuma piemērošanu, tāpat mērķis ir padarīt regulējumu skaidrāku un vieglāk pieejamu. Grozījumi paredz nodrošināt, ka maksātnespējas process tiek piemērots atbilstoši tā mērķim, kā arī tiek stiprināta kreditora un parādnieka tiesību aizsardzība.

Ar likuma izmaiņām tikšot risināta situācija, kad administratora ieskatā tiesiskās aizsardzības procesa ietvaros kāds kreditora prasījums uzskatāms par pirmsšķietami («prima facie») neīstu.

Papildus tam nodrošināts, ka, pārejot no tiesiskās aizsardzības procesa uz maksātnespējas procesu, tiek nomainīts maksātnespējas procesa administrators, kā arī papildināts regulējums, kas noteic ierobežojumus administratoru pienākumu pildīšanai interešu konflikta situācijā.

Tādejādi tiek mazināta krāpniecisku darījumu ietekme uz tiesiskās aizsardzības procesiem.

Izmaiņas paredz konkrētu divu mēnešu periodu, lai iesniegtu maksātnespējas procesa pieteikumu, kā arī papildinātas juridiskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas sekas.

Līdz ar grozījumiem tiek pastiprināta komersanta valdes atbildība par dokumentu nenodošanu, piemēram, nenododot dokumentus, valdes locekļi cenšas slēpt pieļautos pārkāpumus grāmatvedībā. Tāpat ir nostiprināta un precizēta administratora loma un atbildība maksātnespējas procesā. Tāpat radīti jauni risinājumi, lai novērstu praksē konstatētās problēmas attiecībā uz izsolēm, piemēram, līdz elektronisko izsoļu ieviešanai, radīts risinājums izsoļu reiderisma novēršanai, paredzot administratoram tiesības noteikt izsoles dalības maksu, kā arī tiesības lemt par izsoles nodrošinājuma neatgriešanu.

Tāpat ir ieviests fiziskās personas maksātnespējas procesa depozīts,

lai novērstu situācijas, kad, iesniedzot fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu, personai nav līdzekļu izmaksu segšanai, kā arī samazināti saistību dzēšanas procedūras termiņi un samazināts slieksnis fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanai.

Tikmēr Saeima pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas nosaka līdz 1.martam pārcelt tā dēvētā nolikto atslēgu principa ieviešanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu