Horvātijā grib rīkot referendumu par serbu tiesību ierobežošanu (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Horvātijā savākti nepieciešamie paraksti, lai tiktu izsludināts referendums par valstī dzīvojošo serbu tiesību ierobežošanu.

Tomēr, lai gan par petīciju parakstījušies 10% vēlētāju jeb 650 000 cilvēku un tādējādi ir izpildīti noteiktie kritēriji referenduma ierosināšanai, sagaidāms, ka centriski kreisā valdība varētu mēģināt nepieļaut referenduma izsludināšanu.

Kā nesen atzina Horvātijas premjerministrs Zorans Milanovičs, «kamēr vien es būšu premjerministrs, šāds referendums nenotiks».

Minētā petīcija ir pretrunā ar Horvātijas kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts saistībām ievērot minoritāšu tiesības.

Petīciju sagatavojusi kara veterānu un karā cietušo asociācija.

Tā pieprasa, lai vairs netiktu uzstādītas zīmes kirilicā, kā arī lai tiktu ierobežota minoritāšu valodas lietošana Horvātijā.

Horvātijā ir aptuveni 4,2 miljoni iedzīvotāju, un serbi ir lielākā minoritāte šajā valstī, veidojot ap 4% no kopējā iedzīvotāju skaita.

Kara veterānu rosinātā petīcija trešdien tiks iesniegta parlamentā.

Jau vēstīts, ka pirmais referendums, kas izsludināts, pamatojoties uz pilsoņu iniciatīvu, Horvātijā notika pagājušajā svētdienā. Tajā horvāti nobalsoja par viendzimuma pāru laulību aizliegšanu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu