PTAC soda SIA «LizingsJums.lv» par negodīgas komercprakses īstenošanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir pieņēmis lēmumu patērētāju kolektīvo interešu pārkāpuma lietā ar kuru SIA «LizingsJums.lv» ir piemērota soda nauda 3000,00 eiro apmērā, kā arī uzlikts tiesiskais pienākums izbeigt lēmumā konstatēto negodīgu komercpraksi. Sabiedrība dažādās interneta vietnēs izvietotajās reklāmās ir aicinājusi patērētājus iegādāties automašīnas ar sabojātu kredītvēsturi, bez oficiāliem ienākumiem un bez pirmās iemaksas.

PTAC 2017.gadā izvērtēja vairākas interneta vietnes, kurās SIA «LizingsJums.lv» īsteno komercpraski, izplatot reklāmas ar piedāvājumu iegādāties automašīnas, noslēdzot aizdevuma līgumu. Pēc tādu interneta vietņu pārbaudēm kā www.latfinance.lv, www.lizingsjums.lv, www.ss.lv, www.facebook.com u.c., PTAC konstatēja, ka Sabiedrība sniedz informāciju par iespēju iegādāties automašīnu:

  • personām ar sabojātu kredītvēsturi, bez oficiālas darba vietas, bez oficiāliem ienākumiem un ar atvieglotiem nosacījumiem kredītvēstures izvērtēšanā;
  • bez pirmās iemaksas jeb ar 0% pirmo iemaksu, lai gan Patērētāju tiesību aizsardzības likums nosaka, ka patērētāja kreditēšanas līgumiem, saskaņā ar kuriem tiek finansēta konkrētas preces iegāde par summu, kas pārsniedz 1400 EUR, kredīts izsniedzams ne vairāk kā 90 procentu apmērā no attiecīgās preces cena. Līdz ar to pirmajai iemaksai ir jābūt vismaz 10 procentiem;
  • piedāvājot dāvanā saņemt 100 EUR dāvanu karti degvielai vai jaunas ziemas riepas, kas varēja patērētāju pamudināt pieņemt lēmumu par aizdevuma līguma noslēgšanu, kādu citādi nebūtu pieņēmi;
  • reklāmās norādot procentu likmi vai skaitlisko informāciju par kredīta izmaksām, piemēram, līzings no 110 euro mēnesī, no 7% gadā u.c., nenorāda skaitlisko informāciju ar uzskatāma piemēra palīdzību;
  • noklusējot citu būtisku informāciju un nenorādot pakalpojuma sniedzēja nosaukumu, juridisko adresi un reģistrācijas numuru.

Izvērtējot Sabiedrības īstenotās komercprakses būtību un apjomu, kā arī to, ka Sabiedrība neatzīst pārkāpuma esamību un pēc vairākkārtīgiem aicinājumiem nav veikusi nepieciešamās darbības, lai novērstu PTAC konstatētos pārkāpumus, Sabiedrībai tiek uzlikts:

  • pienākumu izbeigt lēmumā konstatēto negodīgu komercpraksi;
  • soda nauda 3000,00 eiro apmērā.

PTAC aicina patērētājus rūpīgi apsvērt vai pirkuma veikšanai ir nepieciešams kredīts, iepazīties ar visiem līguma noteikumiem, izvērtēt savas spējas atmaksāt kredītu un plānojot iegādāties preci, kuras iegādes summa pārsniedz 1400 EUR, atbildīgi izvērtēt iespējas segt vismaz 10% no preces vērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu