«Ķīpsalas pilsoņi» ir pret jahtu piestātni uz iedzīvotāju dzīves telpas rēķina (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Biedrība «Ķīpsalas pilsoņi» pauž neapmierinātību, ka Rīgas brīvostas jaunās jahtu piestātnes kompleksa veidošana Vanšu tilta tuvumā notiek uz iedzīvotāju telpas rēķina.

Biedrības vadītājs arhitekts Rolands Zītars norāda: «Kā paredz jahtu piestātnes kompleksa attīstības plāns, tajā tiks uzņemtas gan atsevišķas tūristu jahtas, gan starptautiskās buru kuģu regates. Rīgas Brīvosta nav ņēmusi vērā, ka uz Balasta dambja nav vietas aktīvai automašīnu plūsmai un to novietošanai, kas ir ar šādu aktivitāti neizbēgami saistīts jautājums. Turklāt laipas, kas patlaban izveidotas starp piestātni un Balasta dambi, beidzas gandrīz pie iedzīvotāju māju durvīm. Pilsētas labiekārtošana un jaunu atpūtas un laika pavadīšanas iespēju radīšana iedzīvotājiem, kā arī tūrisma veicināšana ir neapšaubāmi pozitīvi vērtējama rīcība, tomēr tā nedrīkst notikt uz citu iedzīvotāju tiesību un dzīves telpas rēķina.»

Foto: LETA

«Ķīpsalas pilsoņi» norāda, ka saskaņā ar Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta mājaslapā pieejamo Rīgas teritorijas plānojumu visa iecerētā jahtu piestātne neiekļaujas Rīgas brīvostas robežās, turklāt tās izbūvē netiek ņemta vērā Ķīpsalas iedzīvotāju dzīves telpa. «Par to, lai pilsētas attīstībai nozīmīgu projektu īstenošana nenotiktu uz tās iedzīvotāju rēķina, gatavi cīnīties iedzīvotāji, kuri apvienojušies biedrībā «Ķīpsalas pilsoņi«,» teikts medijiem izplatītajā paziņojumā.

Lai informētu par plānotajām aktivitātēm, «Ķīpsalas pilsoņi» ceturtdien, 14.novembrī, plkst.13 Žaņa Lipkes memoriālā, Rīgā, Mazajā Balasta dambī 8, rīkos preses konferenci, kurā piedalīsies Zītars, arhitekte Zaiga Gaile, urbānās pilsētvides arhitekte Evelīna Ozola, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs - galvenais valsts inspektors Jānis Asaris.

Biedrība «Ķīpsalas pilsoņi» reģistrēta šā gada 20.septembrī, tās adrese ir Balasta dambī 42. «Firmas.lv» informācija liecina, ka biedrības valdē kopā ar Zītaru darbojas arī Venecuēlas latvieša un nu jau bijušā «Māras bankas» lielākā akcionāra Viļa Vītola kompanjons Guntis Ošmucnieks un ekspolitiķis, uzņēmējs un burātājs Māris Gailis. Zītars iepriekš bijis arī valdes loceklis Gaiļa uzņēmumā AS «Māris Gailis» - Klīversalas ielā reģistrētais uzņēmums nodarbojas ar būvniecības projektu izstrādāšanu.

Biedrības dibinātāji norāda, ka organizācijas mērķis ir aizstāvēt Rīgas vēsturiskā centra teritorijas autentiskuma saglabāšanu, vienlaikus veicinot apkārtnes labiekārtošanu, efektīvāku satiksmes plānošanas risinājumu ieviešanu un citus uzlabojumus, kas nāktu par labu gan Ķīpsalas iedzīvotājiem, visiem rīdziniekiem un Ķīpsalas viesiem.

Jau ziņots, ka Rīgas brīvostas valde pirms gada atbalstījusi koncepciju par jauna, moderna jahtu piestātnes kompleksa izbūvi tai piederošajā īpašumā Daugavas kreisajā krastā Ķīpsalā, pie Vanšu tilta. Aptuveni aprēķini liecina, ka projekta īstenošanai nepieciešamās investīcijas varētu sasniegt 1,3 miljonus latu.

Atbilstoši koncepcijai plānots izveidot peldošu pontonu konstrukciju koka mola vietā, kā arī pilnīgi atjaunot CD dambi, kurš šobrīd ir avārijas stāvoklī. Jahtu piestātnes izveides gaitā tiks ņemta vērā līdzīgu objektu pieredze Polijā un Vācijā.

Brīvosta nodrošinās piestātņu iepirkumu un izbūves procedūru, savukārt Rīgas dome - projekta infrastruktūru un komunikācijas.

Iecerēts, ka pēc jauno piestātņu aprīkošanas Rīga pienācīgi spēs uzņemt gan atsevišķas tūristu jahtas, gan starptautiskās buru kuģu regates. Rīgas dome varēs popularizēt šo tūrisma virzienu, tādējādi sniedzot jahtu sporta cienītājiem iespēju paplašināt savas ģeogrāfiskās robežas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu