Somijas Ārlietu ministrijā atrod «izsmalcinātas» spiegošanas iekārtas (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Somija ceturtdien paziņoja, ka tās Ārlietu ministrija bijusi gada sākumā konstatētas digitālas spiegošanas mērķis, tomēr ministrijas visslepenākā informācija palikusi neskarta.

Ārlietu ministrs Erki Tuomioja sacīja žurnālistiem, ka policija ir sākusi izmeklēt šo spiegošanu, kuru viņš raksturoja kā «ļoti izsmalcinātu».

Telekanāls MTV3, kas pirmais ziņoja par šo spiegošanu, arī vēstīja, ka Somija tur aizdomās Krievijas un Ķīnas izlūkdienestus par šo digitālo uzbrukumu organizēšanu.

Varas iestādes uzskata, ka digitālā spiegošana notikusi ilgu laiku, bet ārlietu ministrs sacīja, ka tās gaitā nav izdevies atklāt visslepenāko informāciju, īpaši par starptautiskajām attiecībām.

Somija ir informējusi pārējās Eiropas Savienības (ES) valstis par tās drošības pārkāpumu.

Neatkarīgi digitālo jautājumu eksperti nebija pārsteigti, ka šāda spiegošana notikusi.

«Somijā varas iestādes ir bijušas pārāk nevainīgas. Francijā, piemēram, [augstām amatpersonām] jau ilgu laiku ir aizliegts lietot viedtālruņus «Blackberry»,» sacīja eksperts Peteri Jervinens. «Fakts, ka Somija pati nav konstatējusi spiegošanas darbības, kas ilgušas gadiem, ir ļoti mulsinošs,» sacīja eksperts, norādot uz to, ka informāciju par šo spiegošanu Somija ieguvusi no ārvalstīm.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu