Nīderlandē ugunsgrēkā cietusi Matas Hari dzimtā māja (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nīderlandē Leuvardenas pilsētā sestdien vakarā ugunsgrēkā cietusi māja, kurā dzimusi slavenā Pirmā pasaules kara spiedze un eksotiskā dejotāja Mata Hari, svētdien vēsta Nīderlandes mediji.

Ugunsnelaimē viens cilvēks zaudējis dzīvību. Liesmas kopumā nodarījušas postījumus septiņām ēkām, arī namam, kurā 1876.gada 7.augustā pasaulē kā Margareta Gērtreida Zele nāca Mata Hari.

Zele 1903.gadā devās uz Parīzi, kur ieguva slavu kā eksotisko austrumu deju izpildītāja. Viņas skatuves vārds kļuvis par liktenīgās sievietes arhetipa sinonīmu.

Par spiegošanu Vācijas labā Pirmā pasaules kara laikā Francijas tiesa viņai piesprieda nāvessodu, kas tika izpildīts 1917.gada oktobrī. Mata Hari tobrīd bija 41 gadu veca.

Par viņas dzīvi uzņemtas vairākas kinofilmas. Matu Hari kino atveidojušas tādas zvaigznes kā Grēta Garbo, Ža Ža Gabora un Silvija Kristela.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu