Matutis: Opera jaunajai vadībai nodota izcilā finanšu stāvoklī (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Nacionālo operu (LNO) iepriekšējā vadība tās jaunajiem saimniekiem nodevusi izcilā finanšu stāvoklī, jo nav neviena ilgtermiņa parāda un ieņēmumu plāns ik mēnesi ir izpildīts, pauž LNO bijušais finanšu direktors Normunds Matutis. Pēdējos divus gadus līdz ar veiksmīgajām izrādēm, biļešu pārdošanas rezultātiem un sponsoru atbalstu LNO ieņēmumi un peļņa ir palielinājusies.

Tā šogad pirmajos deviņos mēnešos provizoriskā peļņa ir 240 000 latu, kas ir divas reizes vairāk nekā šādā pašā periodā pērn.

Līdz ar finanšu stabilizāciju iepriekšējā vadība vienojās ar LNO arodbiedrībām, ka no nākamā gada janvāra operas darbiniekiem - māksliniekiem, dejotājiem, koristiem, skatuves darbiniekiem un citiem operas darbiniekiem - algas paaugstinās par 15%. Matutis cer, ka LNO jaunā valde šo vienošanos cienīs un pildīs.

«Kad pirms 14 gadiem stājos LNO finanšu direktora amatā, tai bija divu miljonu latu parāds. Tagad ar lepnumu varēju nodot visas lietas jaunajai finanšu direktorei, jo situācija ir ne vien stabilizēta, bet ar pozitīvu tendenci. Nenoliedzami - tas ir bijis komandas darbs un šo rezultātu nebūtu iespējams sasniegt bez Andreja Žagara vēriena un mērķtiecības,» klāstīja Matutis.

Matutis nolēmis atstāt darbu LNO, un savu aiziešanu viņš pamato ar jaunās valdes radīto saspīlējumu starp darbiniekiem un līdzšinējo LNO vadību, acīmredzamo neuzticēšanos, kā arī neprofesionalitāti sadarbībā ar sponsoriem.

Viņš akcentē, ka būtisku LNO ieņēmumu daļu veido sponsoru atbalsts un līdz šim šī sadarbība ir bijusi ļoti veiksmīga un cieņpilna. Tikai no jaunās valdes būs atkarīgs, kā attiecības izvērtīsies turpmāk.

Tomēr Matutis pauž neizpratni par operas jaunās vadības rīcību, publiski kritizējot līdzšinējā operas direktora lēmumus par mākslinieku honorāriem. «Medijos izskanējusi informācija par it kā dāsnajiem honorāriem māksliniekiem. Manuprāt, pirms par to runāt, vajadzētu izprast, ka izrādes iestudē līdz pat vienam gadam. Ja summas sadala pa 12 mēnešiem un vēl atrēķina noteiktos nodokļus, tad nemaz tik daudz pāri nepaliek. Tāpat, pirms teikt, ka honorāri ir bijuši pārmērīgi lieli, vajadzētu atrast mērauklu, ar ko salīdzināt, jo Eiropā šīs summas ir lielākas,» uzskata Matutis.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija, ieceļot jauno operas valdi, uzdevusi organizēt un nodrošināt LNO pilna finanšu un juridiskā audita veikšanu par laikposmu no 2009.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 11.septembrim.

LNO jaunā valde tika iecelta 11.septembrī. Valdē iecelta vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Daina Markova. Patlaban vēl notiek konkurss par trešo valdes locekli.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu