Nav ziņu par augļu un dārzeņu piegādātāju trūkumu skolām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lauku atbalsta dienestam (LAD) nav informācijas par augļu un dārzeņu piegādātāju trūkumu Latvijas mācību iestādēm atbalsta programmā "Skolas auglis", pastāstīja Lauku atbalsta dienesta (LAD) Tirgus kopējās organizācijas departamenta direktore Olga Ziņkovska.

Viņa atzina, ka dienestam nav datu, ka kādai skolai trūktu piegādātāju. "Mums ir pieejams pieteikto skolu saraksts un integrēto augļu, dārzeņu audzētāju saraksts. Patlaban intensīvi notiek pārrunas, kas, kam, ko piegādās," sacīja Ziņkovska un norādīja – ja kādai skolai trūkst piegādātāju, LAD iesaistās to meklēšanā.

"Praktiskajā dzīvē ir tā – ja kādam tāda situācija rodas, ka trūkst piegādātāju, mēs cenšamies palīdzēt un pa tiešo ar audzētāju kontaktējamies.

Mums nav informācijas, ka pašlaik kādam trūktu piegādātāju," apliecināja LAD Tirgus kopējās organizācijas departamenta direktore un piebilda, ka nepieciešamības gadījumā LAD dara visu iespējamo, lai starp skolu un attiecīgo audzētāju nodibinātu draudzīgas attiecības un tie savā starpā varētu vienoties par piegādēm un izmaksu segšanu.

Savukārt portālam "dzirkstele.lv" vairāku Latvijas skolu direktori atzinuši, ka ir problēmas atrast augļu un dārzeņu piegādātājus, jo uz attālāku pilsētu vai ciemu skolām audzētājiem nav izdevīgi veikt piegādes, kā arī šogad ir palielinātas prasības augļu un dārzeņu audzētājiem, kā dēļ vairāki audzētāji savu produkciju skolām vairs nav tiesīgi piegādāt.

Jau vēstīts, ka valdība gada sākumā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus pasākumu ieviešanas plānā par skolu apgādi ar augļiem un dārzeņiem, kas paredzēja iespēju palielināt programmas "Skolas auglis" budžetu, lai no 2011./2012.mācību gada nodrošinātu skolēnus ar bezmaksas augļiem un dārzeņiem ilgākā laika posmā.

Ņemot vērā skolu un skolēnu vecāku lielo interesi par šo pasākumu, ZM lūdza Eiropas Komisiju (EK) palielināt Latvijai garantēto Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu divas reizes, nodrošinot svaigus augļus, dārzeņus vai to asortus pirmo līdz sesto klašu skolēniem ilgākā periodā un apmērā. EK martā pieņēma lēmumu Latvijai sākotnēji plānotā ES līdzfinansējuma summu programmas "Skolas auglis" ieviešanai 2011./2012.mācību gadā palielināt no 450,1 tūkstoša eiro (316,3 tūkstošiem latu) līdz 764 235 eiro (537,1 tūkstotim latu).

Tādējādi ZM izstrādāja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas noteic, ka turpmāk bezmaksas augļus un dārzeņus varēs saņemt ne tikai jaunāko klašu skolēni, bet arī septīto līdz devīto klašu skolēni. Tika ņemtas vērā arī piegādātāju un skolu prasības un tika veikti grozījumi noteikumos, lai svaigus augļus un dārzeņus skolēni saņemtu trīs reizes nedēļā.

Eiropas Savienības programmas "Skolas auglis" mērķis ir rosināt augļu un dārzeņu patēriņu, lai nākotnē samazinātu veselības aprūpes izdevumus aptaukošanās un sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai. Vienlaikus tiek atbalstīta arī lauksaimnieciskā ražošana.

Šogad programmai pieteikušās 687 Latvijas mācību iestādes, piesakot 146,3 tūkstošus skolēnu, un 191 augļu un dārzeņu piegādātājs. Iepriekšējā mācību gadā programmā piedalījās 537 Latvijas mācību iestādes, ar augļiem un dārzeņiem nodrošinot vairāk nekā 73 tūkstošus Latvijas izglītības iestāžu pirmo līdz sesto klašu audzēkņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu