Nigērijā pirāti nolaupa tankkuģi; uz tā viens cilvēks no Latvijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nigērijas pirāti Atlantijas okeānā netālu no Lagosas nolaupījuši tankkuģi, kura apkalpes locekļu vidū ir arī viens Latvijas valstspiederīgais un ar viņu ir nodibināti kontakti, apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Sīlis. Zem Māršala salu karoga kuģojošo tankkuģi "Cape Bird" pirāti Rietumāfrikas piekrastē pārtvēruši sestdien, 8.oktobrī.

Papildināts ar ĀM sniegtajām ziņām

Drošības policija (DP) ĀM ir apstiprinājusi informāciju par šo notikumu. DP šajā situācijā koordinē rīcību ar ārvalstu kompetentajām iestādēm un pašlaik nav nepieciešams veikt ārkārtas darbības, skaidroja Sīlis.

Sīlis norādīja, ka pašlaik nekādas ārkārtas darbības nav plānotas, bet, ja radīsies tāda nepieciešamība, tad Ārlietu ministrijā tiks sasaukts krīzes centrs.

Kā pavēstīja arī Starptautiskais Jūrniecības biroja (IMB) Londonas biroja vadītājs Sairuss Modijs, "kuģis joprojām ir gūstā (..). Mēs uzskatām, ka apkalpe joprojām ir uz [kuģa] klāja," pavēstīja Modijs, piebilstot, ka nekas neliecina par apkalpes iespējamo aizvešanu no kuģa.

Arodbiedrība vēsta, ka tankkuģa "Cape Bird" apkalpē ir trīs Krievijas valstspiederīgie, kā arī Gruzijas, Ukrainas un Latvijas valstspiederīgie. Paziņojumā gan nav norādīts, cik cilvēku no katras valsts atradās uz kuģa.

Sākotnēji "Rosbalt" ziņoja, ka apkalpē ir trīs Latvijas valstspiederīgie, deviņi Gruzijas pilsoņi, četri Krievijas pilsoņi un trīs Ukrainas pilsoņi.

Vācijas kuģniecības kompānijai "Columbia Shipmanagement (Deutschland)" piederošajam tankkuģim ir Māršala salu karogs.

Krievijas Jūrnieku arodbiedrības paziņojumā teikts, ka "kuģu kompānija jau informējusi jūrnieku ģimenes par notikušo". Arodbiedrības rīcībā esoša informācija liecina, ka "sarunas par kuģa un tā apkalpes atbrīvošanu jau sākušās".

Tankkuģis nolaupīts pagājušajā sestdienā, 8.oktobrī, apmēram 130 kilometru no Nigērijas lielākās pilsētas Lagosas. Nigērijas kara flotes pārstāvis pavēstījis, ka nolaupītais tankkuģis vedis 30 000 tonnu naftas.

Āfrikas lielākās naftas pārstrādes valsts Nigērijas piekraste tiek uzskatīta par bīstamu, jo pirāti bieži nolaupa kuģus, kas galvenokārt pārvadā jēlnaftu, lai vēlāk to pārdotu reģiona melnajos tirgos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu