Timošenko atbalstītāji saniknoti; ES spriedumu nosoda

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainā pie tiesas ēkas, kurā šodien uz septiņiem gadiem cietumā notiesāja parlamentārās opozīcijas līderi un bijušo premjerministri Jūliju Timošenko, izcēlušās nekārtības. Tajās iesaistījušies gan politiķes atbalstītāji, gan pretinieki. Tikmēr Eiropas Savienības augstākās amatpersonas jau brīdinājušas par attiecību pasliktināšanos ar Ukrainu. Valsts prezidents Janukovičs otrdien atzina: "Spriedums nav galīgs."

Papildināts ar jaunāko informāciju un video.

Eiropas Savienības (ES) komisāre tiesiskuma jautājumos Viviāna Redinga šodien pēc tiesas sprieduma paziņošanas izteica nožēlu par šādu Ukrainas pirmās instances tiesas lēmumu.

Savukārt Eiropas Komisijas pārstāvji izteikušies, ka šīs spriedums var nozīmēt ES un Ukrainas attiecību pasliktināšanos.

Līdzīgi izteicās arī ES ārlietu komisāres Ketrīnas Eštones pārstāvji, norādot, ka "politika pret Ukrainu tiks pārskatīta".

ES pārstāvji jau iepriekš sarunās ar Ukrainu uzsvēra, ka ir nemierā ar Timošenko tiesāšanu, un prasīja, lai viņai tiktu atļauts kandidēt nākamgad plānotajās vēlēšanās.

Apmēram tūkstoš cilvēku Kijevā protestē pret Timošenko notiesāšanu (plkst. 16:47)

Apmēram tūkstoš bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko atbalstītāju otrdien izgāja Kijevas ielās un iesaistījās nelielās sadursmēs ar miliciju, protestējot pret tiesas lēmumu atzīt viņu par vainīgu.

Ukrainas varas iestādes pirms tiesas lēmuma pasludināšanas izvietoja lielus milicijas spēkus Kijevas galvenajā ielā Kreščatikā, kuru uzdevums bija novērst iespējamās sadursmes starp Timošenko atbalstītājiem un pretiniekiem, kas tur teltis uzcēla jau pirmdien.

Demonstranti pirms notiesājošā sprieduma nolasīšanas izkliedza tādus saukļus kā "Brīvību Jūlijai!" un "Nost ar bandītiem!".

Milicijai izdevās apturēt Timošenko atbalstītāju pūli, kas mēģināja bloķēt ielu, atklāja kāds milicijas pārstāvis, piebilstot, ka līdz otrdienas pēcpusdienai jau aizturēti desmitiem protestētāju, tostarp arī aktīvistes no Ukrainā slavenās grupas FEMEN, kas protestēja ar atkailinātu ķermeņa augšdaļu.

FEMEN aktīvistes, kas jau iepriekš īstenojušas tamlīdzīgas protesta akcijas, ar ziedu vainagiem galvā un atkailinātu ķermeņa augšdaļu uzkāpa uz kāda universālveikala balkona pilsētas centrā, no kurienes vicināja protesta plakātus.

Lai gan izcēlās nelielas sadursmes, līdz šim nav konstatētas lielākas nekārtības.

Atbalstītāji nikni

Šodien pie tiesas ēkas bija pulcējies pamatīgs Timošenko atbalstītāju un pretinieku pūlis. Politiķes domubiedri pēc sprieduma paziņošanas sāka pamatīgu grūstīšanos ar milicijas spēkiem, kuri kavēja viņu tuvošanos tiesas ēkai un vietai, kur savu nostāju bija ieradušies paust Timošenko pretinieki.

BBC korespondents Ukrainā prognozē, ka šodienas spriedums var izraisīt cilvēku tūkstošu iziešanu ielās, tā kā Timošenko sabiedrībā ir ļoti iemīļota persona vēl no tā dēvētās Oranžās revolūcijas laikiem.

Ukrainas prezidents: spriedums Timošenko lietā nav galīgs

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs otrdien paziņoja, ka opozīcijas līderei un bijušajai valsts premjerministrei Jūlijai Timošenko piespriestais septiņu gadu cietumsods nav galīgais spriedums, kā arī pauda sapratni par Eiropas Savienības (ES) bažām šajā lietā.

"Tas bez šaubām ir nožēlas vērts incidents, kas šodien kavē Ukrainas integrāciju ES. Tas radījis bažas ES, un mēs saprotam, kādēļ tā," Janukovičs teica žurnālistiem Kijevā.

"Šodien tiesa pieņēma savu lēmumu, vadoties pēc pašreizējā kriminālkodeksa. Tomēr lēmums nav galīgs," viņš norādīja, uzsverot, ka Ukrainā, kādā varu pērn pārņēma Janukoviča komanda, "bija daudz problēmu ar Ukrainas likumdošanas modernizāciju un saskaņošanu ar Eiropas standartiem".

ES brīdināja Ukrainu, ka tiesas process pret Timošenko var kavēt ES un Ukrainas divpusējās attiecības, tostarp asociācijas līguma noslēgšanu, kas ir pirmais solis uz dalību ES, kā arī kavēt abu pušu politisko dialogu un plašāku sadarbību.

Janukovičs skaidroja, ka lietā joprojām gaidāma apelācijas tiesa un netieši lika noprast, ka tiks dekriminalizēts kriminālkodeksa pants, pēc kura notiesāja Timošenko.

Pašlaik Ukrainā ir spēkā 1962.gadā pieņemtais kriminālkodekss. "Ņemot vērā, ka tas ir spēkā, tiesībsargājošajām institūcijām, tieslietu institūcijām, tiesu varai tas ir jāievēro, tāpat kā jebkuram Ukrainas pilsonim," atzina Janukovičs, piebilstot, ka to vajadzētu mainīt un jaunā kriminālkodeksa redakcija jau ir izstrādāta.

"Ir gaidāma apelācijas tiesa, un ir ļoti svarīgi, kādu lēmumu tā pieņems un pēc kādas likumdošanas," noteica Ukrainas prezidents, kuram pērn Ukrainas prezidenta vēlēšanās izdevās apsteigt Timošenko.

Jau ziņots, ka tiesa šodien Jūliju Timošenko atzina par vainīgu valstij neizdevība gāzes piegāžu līguma noslēgšanā ar Krieviju un lēma, ka viņai par to cietumā būs jāpavada septiņi gadi. Tāpat no viņas tiks piedzīti teju 100 miljoni latu.

Strīdīgais līgums par gāzes piegādēm savulaik tika noslēgts laikā, kad nopietni bija apdraudētas arī gāzes piegādes pārējai Eiropai, kas tur nonāca tieši cauri Ukrainai.

Tiesas prāvu raksturo daudzas neskaidrības. Timošenko atbalstītāji ir pārliecināti, ka notiek apzināts mēģinājums politiķi izstumt no politiskajām aprindām pirms nākamgad gaidāmajām vēlēšanām. Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs to noliedz, lai gan tieši pēc viņa pārstāvētās partijas iniciatīvas lieta pret ekspremjeri tika sākta. Tāpat tiek uzsvērts, ka apsūdzības punkti, pēc kuriem Timošenko apsūdzēta, būtu dekriminalizējami, taču reāli tas darīts netiek.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu