Saūda Arābijā tomēr nepērs autovadīšanā pieķerto sievieti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saūda Arābijas karalis Abdallāhs ir atcēlis tiesas piespriestos 10 sitienus ar pletni sievietei, kas pārkāpusi konservatīvajā islāma valstī noteikto aizliegumu sievietēm vadīt automašīnu, trešdienas vakarā paziņoja karaliskās ģimenes locekle savā "Twitter" kontā.

"Paldies Allāham, Šeimas sišana ar pletni ir atcelta. Paldies mūsu mīļotajam karalim. Esmu pārliecināta, ka visas saūdarābu sievietes būs ļoti priecīgas, es zinu, ka es tāda esmu," rakstīja princese Amira al Tavīla, kas ir prinča miljardiera Valīda bin Talala sieva.

"Grūtos laikos mēs esam kopā, labos laikos mēs svinam kopā. Es lepojos, ka esmu saūdarābiete. Paldies jums, visas aktīvās saūdarābu sievietes, par jūsu centieniem," rakstīja princese savā "Twitter" kontā.

Pati apsūdzētā par sodu publiski nerunā

Šeimai Džastanijai šo sodu pirmdien piesprieda tiesa Džidas pilsētā, kur viņa jūlijā tika pieķerta pie auto stūres, un viņa gatavojās to pārsūdzēt.

Džastanija bija atteikusies runāt ar plašsaziņas līdzekļiem par savu prāvu. Par viņai piespriesto sodu pavēstīja sieviešu tiesību aktīviste, kas vēlas saglabāt anonimitāti.

Per ar pletni vai rīksti

Saūda Arābijas tiesību normas paredz, ka piespriestos sitienus var izpildīt ne vien ar pletni, bet arī ar rīksti.

Nupat atcelts aizliegums sievietēm balsot

Sods tika piespriests dienu pēc Saūda Arābijas karaļa Abdallāha paziņojuma, ka sievietes šajā valstī drīkstēs balsot un kandidēt pašvaldību vēlēšanās un varēs tikt ieceltas valsts Šurā (konsultatīvajā padomē).

Vienīgās vēlēšanas Saūda Arābijā ir pašvaldību vēlēšanas, bet pašvaldībām ir maza vara un tikai puse no to deputātiem tiek ievēlēti, bet otru pusi ieceļ valdība. Pašvaldību vēlēšanās ceturtdien var balsot un kandidēt tikai vīrieši, bet sievietēm šāda iespēja radīsies nākamajās vēlēšanās 2015.gadā.

Dibināta augstskola - abiem dzimumiem

Abdallāhs ir ieguvis piesardzīga reformatora reputāciju. Viņa varas laikā ir uzcelta jauna augstskola abu dzimumu studentiem un veicināta sieviešu iesaistīšanās darba tirgū, tomēr viņš ir maz mainījis politisko iekārtu, kurā absolūta vara pieder valdošajai dinastijai.

Sievietēm Saūda Arābijā vēl arvien nav atļauts vadīt automašīnu, un viņas drīkst atstāt valsti tikai vīrieša pavadībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu