Ķīnā aizdedzinās divi tibetiešu budistu mūki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Protestējot pret Ķīnas okupēto TGibetu, divi 18 gadus veci tibetiešu budistu mūki pirmdien, mēģinot pašupurēties, aizdedzinājās klosterī Ķīnas dienvidrietumos, paziņoja Londonā bāzētā organizācija "Free Tibet" ("Atbrīvojiet Tibetu"), piebilstot, ka abi jaunie mūki izdzīvojuši.

Pirms mūki no Kirti klostera tibetiešu apdzīvotajā Sičuaņas provinces daļā, kas robežojas ar Tibetas autonomo rajonu un kur regulāri notiek protesti, aizdedzinājās, viņi pieprasīja reliģijas brīvību un izkliedza "ilgu mūžu dalailamam", informē "Free Tibet".

Vietējā slimnīcā apstiprināja, ka tur pirmdien nogādāti divi vīrieši - Kalsans un Končoks, tomēr detalizētāku informāciju nesniedza.

Kalsana brālis Funcogs martā sadedzinājās trešajā gadadienā kopš reģionā sakās pret valdību vērsti protesti. Ķīnas drošības spēki uz mēnesi aizturēja apmēram 300 tibetiešu mūkus no klostera Ķīnas rietumos, apspiežot protestus, kurus izprovocēja mūka sadedzināšanās martā.

"Free Tibet" direktore Stefānija Bridždena skaidroja, ka pēdējā laika protesti iezīmē "pieaugošo izmisumu dažu jaunu tibetiešu vidū". Klosterī uz aģentūras AFP telefonzvaniem neviens neatbildēja, bet vietējās pašvaldības un policijas pārstāvji teicās neko par notikušo nezinām.

Lai gan mikroblogošanas vietnē "Twitter" parādījās informācija, ka viens no mūkiem ir miris, Ķīnas valsts ziņu aģentūra "Sjiņhua", atsaucoties uz vietējām amatpersonām, vēstīja, ka abi mūki ir izglābti. Savukārt augusta sākumā sadedzinājās Sičuaņas provinces Njico klostera tibetiešu budistu mūks, aicinot atļaut tibetiešu garīgā vadītāja dalailamas atgriešanos dzimtenē.

Tavu (ķīniski Daofu) ir Sičuaņas provinces rietumu daļa, ko apdzīvo galvenokārt etniskie tibetieši. Daudzi Tibetas pašpārvaldes propagandētāji uzskata, ka šai Sičuaņas daļai jākļūt par daļu no plašākas tibetiešu kontrolētas teritorijas.

2008.gada martā Ķīnas policija apspieda tibetiešu protestus, kurus vadīja mūki Tibetas galvaspilsētā Lhasā, un tie pārauga vardarbīgos nemieros. Nemieru dalībnieki dedzināja veikalus un uzbruka iedzīvotājiem, sevišķi haņiem (ķīniešiem), kurus daudzi tibetieši uzskata par iebrucējiem, kas apdraud viņu kultūru.

Nemieri izplatījās arī uz tibetiešu apdzīvotām teritorijām ārpus Tibetas autonomā rajona, tostarp uz kalnaino Sičuaņas rietumu daļu.

Ķīnas okupētā Tibeta

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu dalailama bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā. Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu