Berluskoni kļūs par Eiropas Parlamenta deputātu no Igaunijas? (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Reuters/Scanpix, TVNET kolāža

Itāļu laikrasts Il Messaggero publicējis rakstu, kurā apgalvots, ka notiesātais Itālijas ekspremjers Silvio Berluskoni nākamā gada pavasarī varētu kandidēt uz deputāta krēslu Eiropas Parlamentā, startējot EP vēlēšanās no mūsu kaimiņzemes Igaunijas.

Laikraksts vēsta, ka Itālijas likumi aizliedz pašiem itāļiem kandidēt vēlēšanās, ja persona ir bijusi sodīta vismaz ar diviem gadiem cietumā. Atgādināsim, ka 2013.gada 1.augustā Itālijas tiesa ekspremjeram Silvio Berluskoni piesprieda četrus gadus cietumā par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Berluskoni, protams, apgalvo, ka tiesa pildīja politisko pasūtījumu, un plāno pārsūdzēt spriedumu Itālijas konstitucionālajā tiesā; notiesātā politiķa advokāti ir iesnieguši sūdzību arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT).

Arī Latvijā ir vairākas odiozas personas, kuras jau gadiem ilgi tiesājās, piemēram, smagos noziegumos apsūdzētais Aivars Lembergs, kura skaļākā aizstāvība pret sevi izvirzītajās apsūdzībās ir: «Tas ir politiskais pasūtījums.»

Itāļu Il Messaggero raksta, ka Silvio Berluskoni var piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās 2014.gada pavasarī no citas valsts, piemēram, Igaunijas, kur Berluskoni tuvs draugs un ļoti turīgs uzņēmējs Ernesto Preatoni nodarbojas ar apjomīgu investīciju biznesu.

Laikraksts apgalvo, ka Ernesto Preatoni Igaunijā noorganizēt Berluskoni ievēlēšanu Eiropas Parlamentā būtu «bērnu spēlīte»

Eiropas Savienības (ES) likumi neaizliedz citas ES valsts pilsonim kandidēt uz EP deputāta vietu no jebkuras citas ES valsts.

Tā nebūs pirmā reize, kad itāļu politiķis centīsies iekļūt Eiropas Parlamentā no kādas Baltijas valsts. Atgādināsim, ka 2009.gadā itāļu žurnālists Džuljeto Kjeza (Giulietto Chiesa) kandidēja EP vēlēšanās no Tatjanas Ždanokas partiju apvienības «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» (PCTVL) saraksta. Itālis Eiropas Parlamentā neiekļuva, tas izdevās tikai partijas vadītājai T. Ždanokai.

Līdz šim ir bijuši vairāki precedenti, kad ietekmīgas personas kandidē uz Eiropas Parlamentu, cerot iegūt imunitāti pret tiesībsargu izmeklēšanām un apsūdzībām kriminālnoziegumos. Bijušajam Lietuvas ekonomikas ministram Viktoram Uspaskiham pat izdevās izvairīties no apsūdzībām par nodokļu krāpšanos, kļūstot par Eiropas Parlamenta deputātu. Tiesa, uz neilgu laiku, jo vēlāk viņš tika atsaukts no EP, tomēr vēl arvien Lietuvā ir uz brīvām kājām, iemaksājot lielu drošības naudu.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu