VVA: vārda 'mauka' lietošana ir runas uzvedības normu pārkāpums

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Žurnālista Kārļa Streipa raidījuma tiešraidē piesauktais vārds 'mauka' ir nepieklājīgs vārds, kura lietošana ir runas uzvedības normu pārkāpums.

Valsts valodas aģentūrā (VVA) paskaidroja, ka vārds 'mauka' ir vulgārisms un vulgārisms ir rupjai runai raksturīgs nepieklājīgs vārds vai izteiciens, kura lietošana ir runas uzvedības normu pārkāpums. "Respektīvi, tas ir rupjš vārds pats par sevi un neatkarīgi no konteksta," norādīja aģentūrā.

"Nav tā, ka tas būtu stilistiskais vulgārisms. Piemēram, vārds 'lops'. Ja pasaka vārdu 'lops' uz dzīvnieku, viss ir kārtībā, bet, ja to pasaka uz cilvēku, tad no konteksta ir saprotams, ka tas ir rupjš, nepieklājīgs vulgārisms. Šajā gadījumā vārds ir bez konteksta un vārds 'mauka' ir vulgārisms, kas ir rupjai runai raksturīgs nepieklājīgs vārds vai izteiciens, kura lietošana ir runas uzvedības normas pārkāpums," klāstīja aģentūrā.

Vulgārismi tiek iedalīti stilistiskajos un leksiskajos. "Šis noteikti ir leksiskais vulgārisms, kur nekādu kontekstu nevajag," sacīja aģentūrā.

Internetā atrodamā informācija ar atsauci uz speciālistu sagatavotiem izdevumiem liecina, ka stilistiskie vulgārismi ir vārdi, kuru pamatnozīmē nav nekā vulgāra, bet kuri vulgāro nokrāsu iegūst tikai īpašā lietojumā. Pie stilistiskajiem vulgārismiem pieder daļa dzīvnieku nosaukumu un ar dzīvniekiem saistītu apzīmējumu, ja tos attiecina uz cilvēku, piemēram, cūka, purns, lops, mātīte, maita utt. Stilistiskos vulgārismus nosaka kontekstā.

Savukārt leksiskie vulgārismi ir tie, kas izsaka jēdzienus, kurus pieklājīgā runā nav pieņemts minēt, piemēram, dirsa, bleģ un citi, arī mauka.

To, vai šāda vārda piesaukšana televīzijas tiešraidē ir administratīvs pārkāpums, Valsts valodas aģentūrā neņēmās spriest, jo tas nav aģentūras kompetencē.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome iepriekš informēja, ka Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums nosaka pienākumu elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, veidojot savu programmu, respektēt viedokļu daudzveidību, kā arī laikā no plkst.7 līdz 22 aizliedz programmās lietot rupjus vai nepieklājīgus izteicienus.

Tomēr, neskatoties uz likumā noteikto, pirmdien plkst.19.50 tiešraides raidījumā "Skats no malas" Streips, komentējot politiskās norises, Zaļo un zemnieku savienību nodēvēja par maukām. Padome uzsvēra, ka tas ir rupjš, nepieklājīgs un vulgārs vārds, kura lietošana elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās šajā laikā ir aizliegta.

Streipa rupjā izteikuma dēļ Latvijas Televīzija (LTV) pieņēmusi lēmumu pārtraukt raidījuma "Skats no malas" demonstrēšanu. Šo lēmumu pieņēmusi LTV vadība, laužot līgumu ar Streipu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu