Neizlēmušo ir mazāk; ZRP un V – šobrīd vienāds atbalsts

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pāris dienu pirms vēlēšanām divkārt sarucis neizlēmušo vēlētāju skaits, savukārt Zatlera Reformu partijai (ZRP) un "Vienotībai" ir vienāds reitings, liecina "Latvijas faktu" aptauja. Ja vēl pirms nedēļas savu izvēli 11.Saeimas vēlēšanās, kas notiks sestdien, nezināja 28,6% vēlētāju, tad pāris dienu pirms vēlēšanām svārstīgo pilsoņu skaits sarucis uz pusi – līdz 14,1%.

Papildināts ar A.Freimaņa komentāru

Savukārt vēlēšanās nepiedalīsies 10,5% pilsoņu (pirms nedēļas – 6%).

Reitingu līderis joprojām ir "Saskaņas centrs", ko atbalsta 21,2% vēlētāju, pirms nedēļas – 20,3%.

Savukārt "Vienotības" un ZRP reitings ir vienāds – par ZRP balsotu 15,3%, bet "Vienotību" – 15,1% vēlētāju. Pirms nedēļas "Vienotība" bija apsteigusi ZRP, proti, par "Vienotību" balsotu 13,6%, bet ZRP – 11,4%.

Īsi pirms vēlēšanām nedaudz pieaudzis arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) atbalstītāju loks – 9,6% vēlētāji pauduši atbalstu ZZS (pirms nedēļas – 8,4%). Savukārt Nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" reitings ir 6,6% (pirms nedēļas – 6,9%).

Pārējie politiskie spēki nepārvar piecu procentu barjeru iekļūšanai Saeimā. Par Šlesera Reformu partiju LPP/LC īsi pirms vēlēšanām balsotu 2,9% (pirms nedēļas – 2,7%), bet "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" – 2,2% vēlētāju (pirms nedēļas – 0,9%).

Aptauja veikta no 10. līdz 15.septembrim, aptaujājot 1003 pilsoņus.

Freimanis: notiekošais ir normāla parādība

"Latvijas faktu" direktors Aigars Freimanis atzina, ka neizlēmušo skaita samazināšanās ir normāla parādība un būtu neomulīgi, ja notiktu pretējais.

"Acīmredzot ir tādi kulminācijas brīži, kas ir drīzāk vēlētāju apziņā un prātos. Process liecina par kaut ko, kas liek sabiedrībai un pilsoņiem sākt pieņemt lēmumus. Tas ir atstājis iespaidu uz vairumu partiju, jo katrs ir mazliet dabūjis balsis klāt," komentēja eksperts.

Sociologs vērtēja, ka atgriezies ir Zatlera Reformu partijas vēlētājs, bet "Vienotībai" acīmredzot strādā priekšvēlēšanu kampaņa. Turpretī SC vienmēr esot šāds atbalstītāju loks.

Komentējot ZZS reitingu, Freimanis norādīja: "Teikt, ka cīņa ar oligarhiem ir vainagojusies, ka tie pazuduši bez pēdām, būtu pārsteidzoši."

Savukārt par Aināra Šlesera vadītās partijas iespējām pārkāpt 5% barjeru eksperts bija piesardzīgs. "Par jebkuru citu būtu teicis nē, bet Šleseram vienmēr pēdēja mirklī ar pieciem kūleņiem izdevies ielēkt iekšā, bet nezinu, vai tas būs šoreiz," sprieda Freimanis.

Savukārt Nacionālā apvienība, viņaprāt, maksimumu sasniegusi parakstu vākšanā par latviešu valodu skolās, bet sabiedrības darba kārtība varētu būt krasi atšķirīga, kur lielāku vietu ieņem sociālekonomiskie apsvērumi. Lomu nospēlējusi arī eiroparlamentārieša un ilggadējā "tēvzemiešu" līdera Roberta Zīles atteikšanās kandidēt uz premjera amatu, jo viņš iemiesojis to, ka kvalitatīvi var diskutēt tieši par šiem – sociālekonomiskajiem – jautājumiem.

Eksperts tāpat atzina, ka balsis nākušas klāt arī PCTVL.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu