Rietumāfrika var kļūt par pirātisma "karsto punktu"

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Rietumāfrika drīzumā var kļūt par pirātisma "karsto punktu", trešdien brīdināja Starptautiskais Jūrniecības birojs (IMB). Kuģu nolaupīšanas gadījumu skaits Rietumāfrikā šogad ir ievērojami palielinājies.

Reģionā, kur 2010.gadā netika ziņots ne par vienu incidentu, kopš marta pirāti uzbrukuši jau 18 kuģiem, paziņoja Kualalumpurā bāzētā IMB Pirātisma uzraudzības centra vadītājs Noels Čuns.

"Tie ir smagi bruņoti uzbrukumi un nevis vienkāršas zādzības, viņi nozog arī apkalpes īpašumu, kā arī kuģa kravu," viņš piebilda.

Centrs ziņo, ka trešdien ap plkst.4.20 pēc Latvijas laika pie Beninas krastiem pazudis kāds zem Kipras karoga kuģojošs tankkuģis, kurš bija ceļā ar naftas kravu pie kāda cita kuģa.

Pateicoties Beninas nespējai realizēt likumus dzīvē, šīs valsts ūdeņi kuģotājiem ir kļuvuši sevišķi bīstami.

"Izskatās, ka mēs kļūstam par karsto punktu, jo (..) Beninas varas iestādēm trūkst līdzekļu un resursu, lai nodrošinātu savus ūdeņus," uzsvēra Čuns.

Viņš paziņoja, ka visi kontakti ar trešdien pazudušo tankkuģi ir pārtūkuši, un centrs sliecas domāt, ka kuģi ir nolaupījuši pirāti. Otrs Norvēģijā reģistrētais tankkuģis savu atrašanās vietu nav pametis un gaida varas iestāžu ierašanos.

Jūlijā IMB brīdināja, ka uzbrukumu skaits strauji pieaug un pirāti kļūst arvien pārdrošāki, ir labāk bruņoti un nolaupa arvien vairāk kuģu, uzņemoties lielāku risku.

Ja agrāk pirāti galvenokārt bija bruņoti nažiem, tad tagad viņu arsenālā ir arī automātiskie ieroči un raķešu palaidēji.

Tomēr birojs secina, ka arī starptautiskie pirātisma apkarošanas spēki, kas darbojas Adenas līci, ir kļuvuši modrāki un nereti spēj izjaukt pirātu plānus.

2011.gada pirmajos sešos mēnešos kopumā visā pasaulē reģistrēti 266 pirātu uzbrukumi. Pērn šajā pat laika posmā to skaits nepārsniedza 196, atzīmēja Čuns.

Lielākā daļa uzbrukumu notika Adenas līcī, Āfrikas austrumos, kurus tur sarīkoja Somālijas pirāti. Līdz jūlijam viņi bija sarīkojuši 163 uzbrukumus.

2010.gada pirmajos sešos mēnešos Somālijas pirāti veica 100 uzbrukumus.

Tomēr kuģniecības uzņēmumu un naftas kompāniju vidū arvien lielākas bažas rada arī pirātu darbība Rietumāfrikas piekrastē.

Jūnijā pirāti šajā reģionā nolaupīja kādu grieķu tankkuģi. Uzbrucēji aplaupīja apkalpi, nozaga kravu un tad kuģi pameta. Savukārt maijā uz kāda pirātu nolaupīta kuģa tika atrasts miris filipīniešu jūrnieks. Kuģis Beninas pirātu gūstā nonāca četras dienas pirms tam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu