ES tiesa: ar ĢMO putekšņiem piesārņots medus ir nelegāls

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ar patērētāju, lauksaimnieku un vides aktīvistu viedokļa uzvaru pār biotehnoloģiju uzņēmumu interesēm, Eiropas Savienības tiesā ir noslēgusies bezprecedenta lietas izskatīšana attiecībā uz medū atrasto ģenētiski modificēto kultūraugu putekšņu piesārņojumu.

Turpmāk visam šāda veida medum būs jāiziet pilni drošības novērtējumi un autorizācija izplatīšanai tirgū, kā arī jāatbilst visām ĢMO produktiem noteiktā marķējuma prasībām.

Šī tiesas prāva ir būtisks pavērsiens karstajās diskusijās par ĢMO jautājumiem visā Eiropā, jo norāda uz stingru nepieciešamību pēc turpmākas ES likumdošanas uzlabošanas un iedragā atsevišķus centienus, biotehnoloģiju uzņēmumu ietekmētiem, atteikties no stingra un patērētājiem pārskatāma likumdošanas regulējuma. Vislielākais trieciens šis lēmums ir Eiropas Komisijai, kas vēl 2011. gada jūlijā panāca jaunas likumdošanas apstiprināšanu, atļaujot ES teritorijā neautorizēto ĢM produktu klātesamību produktos un dzīvnieku barībā nelielā daudzumā.

Lietas izskatīšana ES Tiesā tika uzsākta pēc Vācijas biškopju iniciētas tiesas prāvas pret Bavārijas valdību, kad 2005. gadā medū tika atrastas uzņēmuma Monsanto tuvējo izmēģinājuma lauku kultūraugu putekšņu paliekas.

Zemes Draugu pārtikas kampaņas vadītāja Mute Šimpfa: “Patērētāji, lauksaimnieki un biškopji ir pelnījuši pilnīgu un likumdošanā nodrošinātu aizsardzību pret produktu nevēlamu piesārņojumu ar ĢMO. Līdz šim šo grupu tiesības lielā mērā ir ignorētas un par šo Eiropas Savienības augstākās tiesas lēmumu mēs varam pateikties mazai grupai entuziastisku un pārliecinātu indivīdu. Medum, tāpat kā visai pārtikai ir jāpaliek brīvai no piesārņojuma, ko rada biotehnoloģiju industrija.”

Jānis Ulme, Latvijas Zemes draugu pārstāvis: “Šis lēmums ir ne tikai priecīga ziņa visiem tiem, kam rūp apkārtējā vide un tas, ko mēs liekam galdā. Pateicoties tam, ka absolūtais vairākums Latvijas pašvaldību jau ir noteikušas aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai, Latvijas lauksaimniekiem, un, jo sevišķi – biškopjiem, ir iespēja pierādīt, ka lauksaimniecības nākotne ir videi draudzīgā, ekoloģiski kvalitatīvā, cilvēka veselībai nekaitīgā produkcijā. Savukārt, Eiropas Komisijai šis ir kārtējais zaudējums mēģinājumos izpatikt ĢMO industrijai un centienos atvērt durvis nepārbaudītiem produktiem.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu