Igaunijā atsauc saldētas zemenes, jo Skandināvijā izplatās A hepatīts (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sekojot divu mazumtirdzniecības veikalu tīklu Somijā piemēram, veikalu ķēde «Prisma» Igaunijā no tirdzniecības izņēmusi saldētas zemenes, kas Ziemeļvalstīs tiek vainotas par A hepatīta uzliesmojumu, sestdien vēstīja laikraksts «Postimees».

«Prisma» Igaunijā preses sekretāre Kadri Lainasa «Postimees» teica, ka minēto produktu veikalu ķēde tirgoja arī Igaunijā, tādēļ tas piesardzības dēļ tagad no veikalu plauktiem Igaunijā izņemts.

Viņa piebilda, ka pašlaik tiek noskaidrots, vai produkti no partijas, kas Somijā tiek vainota par A hepatīta uzliesmojumu, ir nonākusi arī Igaunijā. «Mēs lūdzam cilvēkus, kas ir iegādājušies konkrēto produktu, noteikti to atdot atpakaļ «Prisma» veikalos. Mēs atdosim naudu un, protams, neprasām, lai pircēji uzrādītu pirkuma čeku,» paskaidroja Lainasa.

«Prisma» informēja, ka Igaunijā pēdējo trīs mēnešu laikā pārdoti ap 2000 iepakojumu minētā produkta.

Arī Somijā cilvēki ir lūgti atdot veikalos «Rainbow» zīmola 500 gramu iepakojuma saldētas zemenes un «Euro Shopper» zīmola viena kilograma iepakojuma saldētas zemenes un saldētu ogu maisījumu. Veikalu tīkli «Ruokakesko» un «SOK» šo produkciju izņēmuši no tirdzniecības piesardzības dēļ.

«Euro Shopper» un «Rainbow» saldētās zemenes ir pakotas Ēģiptē un Marokā.

Skandināvijas valstīs - Somijā, Dānijā, Norvēģijā un Zviedrijā - šogad reģistrēts A hepatīta uzliesmojums un tika noskaidrota, ka infekcija izplatījās caur veikalos pārdotām saldētām ogām.

A hepatīts ir vīrusu infekcija, kas izplatās kā zarnu infekcija un ierasti tiek dēvēta par netīro roku slimību. Slimību vieglā formā var izslimot vienas līdz divu nedēļu laika, inficētajai personai nereti to pat nepamanot, bet smagākos gadījumos tā turpinās pat vairākus mēnešus. Parasti A hepatīta saslimšanas simptomi ir drudzis, apetītes zudums, nelaba dūša, vājums un neizskaidrojamas sāpes, kā arī nereti vairākas dienas ir vērojama dzelte.

Pārtikas gatavošana vismaz divas minūtes vai pakļaušana 90 grādu pēc Celsija skalas lielam karstumam vīrusu iznīcina.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu