FM: pensiju likuma grozījumus nevajag virzīt steidzamības kārtā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Finanšu ministrija (FM) atzinumā Valsts prezidentam Andrim Bērziņam par pensiju likuma grozījumiem paudusi, ka tie nebūtu virzāmi izskatīšanai steidzamības kārtā. FM parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele informēja, ka ministrija ir sniegusi Valsts prezidentam atzinumu par pensiju likuma grozījumiem, kurus prezidents šonedēļ vēl neizšķīrās virzīt tālāk, uz ko aicināja "Saskaņas centra" (SC) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas.

Likums jāskata kontekstā ar jauno budžetu

"Mūsu ieteikums ir pensiju likuma grozījumus, protams, skatīt 2012.gada budžeta kontekstā, bet, ja tas nav iespējams lielā spiediena dēļ, tad neizskatīt tos steidzamības kārtā. Mēs varam skatīt pirmajā lasījumā, bet ne steidzamības kārtībā," par atzinuma saturu pavēstīja Viņķele.

Atzinumā uzsvērts, ka pensiju likuma grozījumi būtu skatāmi kontekstā ar nākamā gada valsts budžetu.

"Ideālā variantā tas būtu jāskata 2012.gada budžeta kontekstā. Šī diskusija nepaliek nevērtīgāka, ja skatām tos pēc vēlēšanām," atzina FM parlamentārā sekretāre.

Pēc viņas teiktā, priekšlaicīgas pensionēšanās iespējas saglabāšana nākamajā gadā izmaksās sešus miljonus latu.

Prezidentam šobrīd jālemj par Saeimas sēžu sasaukšanu

Jau ziņots, ka līdz ar Saeimas atlaišanu pašlaik Bērziņam ir jālemj par Saeimas sēžu darba kārtību. ZZS un SC aicināja viņu jau šonedēļ sasaukt ārkārtas sēdi par pensiju likuma grozījumiem, bet prezidents atbildēja, ka viņam nepieciešama papildu informācija no FM.

Nākamā Saeimas ārkārtas sēde varētu notikt 8.septembrī, un Valsts prezidents noteiks to, vai pensiju likuma grozījumi tiks iekļauti darba kārtībā.

Pensiju likuma grozījumi paredz pagarināt tiesības vecuma pensiju pieprasīt priekšlaicīgi līdz 2013.gada beigām, saglabāt iespēju priekšlaicīgi pensionēties personām, kuras līdz 18 gadu vecumam audzinājušas bērnu invalīdu, ieskaitīt darba stāžā periodu, kurā Latvijas pilsonis dienējis PSRS bruņotajos spēkos līdz 1991.gadam, kā arī pagarināt iespēju pensionēties ar atvieglotiem noteikumiem personām par darbu sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos darba apstākļos vai kaitīgos un smagos darba apstākļos.

Iepriekš atbildīgā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija nolēma grozījumus virzīt izskatīšanai Saeimā steidzamības kārtībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu