Buceniece: reģionālie komercradio izzudīs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vietējās reģionu radiostacijas laika gaitā apvienosies un vietējie radio izzudīs, savukārt radiostacijas no Rīgas aizvien vairāk centīsies paplašināt apraidi reģionos. Šādu prognozi, vērtējot nākotnes tendences komercmediju tirgū, pauda Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece.

Radio tirgū patlaban iezīmējies, ka vietējās radiostacijas apvienojas ar citiem reģionālajiem radio vai arī likvidējas, jo uzturēt nelielu vietējo radiostaciju izmaksā pārāk dārgi un arī vietējās pašvaldības līdzekļu trūkuma dēļ bieži vien vairs nespēj nodrošināt dotāciju lokāla radio darbībai.

Tāpat Latvijas radiostaciju tirgū vairākas radiostacijas, kas guvušas pietiekamu popularitāti Rīgā, vēlas iegūt raidīšanas frekvences reģionos, par ko liecina arī pieteikumi NEPLP rīkotajos konkursos.

Paplašināties grib stacijas krievu valodā

"Saņemtie pieteikumi ir tādi, ka Rīgas stacijas, pārsvarā krievu valodā raidošās, kā "SWH Plus", "Baltkom Radio", "Autoradio", grib paplašināties reģionos. Viņi ir atraduši savu vietu un auditoriju Rīgā un grib savu programmu citviet lielajās pilsētās, kur viņiem pagaidām nav frekvences. Ja Elektronisko sakaru direkcija tās piedāvās, tad šie Rīgas spēlētāji izies arī uz reģioniem," sacīja Buceniece.

Viņa pastāstīja, ka pašlaik izsludinātajā konkursā pieteikumos izteikta radiostaciju vēlme darbības sākšanai vairākās vietās – Liepājā, Ventspilī, Valmierā, Rēzeknē, Daugavpilī, Krāslavā, Līvānos, kā arī Alūksnē, Limbažos un Straupē. Šo pieteikumu izskatīšanas termiņš ir līdz septembra beigām, paredzams, ka rezultāti varētu būt zināmi septembra vidū.

"Pārsvarā tā tendence ir, ka vietējo radio fenomens izzudīs, visi iet uz konsolidāciju, saplūšanu. Tas ir tas ceļš, kādā attīstīsies komercradio nozare. To apliecinājuši arī paši radio pārstāvji. Nav vairs ekonomiski lietderīgi uzturēt vienu mazu staciju ārpus lielām pilsētām," viņa rezumēja.

Vairums staciju ir vienveidīgas, bez oriģinālprogrammām

Savukārt, lūgta vērtēt komercradio piedāvājumu, Buceniece atzina, ka, viņasprāt, vairums radiostaciju ir ļoti vienveidīgas, piedāvājot pārsvarā populārās mūzikas formātu un maz oriģinālprogrammu. Savukārt nišas produkti mazā tirgus dēļ negūst auditorijas pietiekamu atsaucību, lai attīstītos. Tas attiecināms, piemēram, uz radio "SWH Rock".

Savukārt viens no jaunākajiem spēlētājiem radio tirgū – "Radio 101" – iezīmē pozitīvas tendences, jo "meklē savu seju, viņi ir ļoti sekmīgs radio no tā viedokļa, ka viņi uzreiz saprata sociālo tīklu nozīmi, jauno mediju lietošanu. Viņi ir skatāmi interaktīvajā "Lattelecom" televīzijā, meklē iespējami daudzus izpausmes veidus un platformas," paskaidroja NEPLP pārstāve.

"Kopumā var teikt, ka radio varētu vairāk meklēt to unikalitāti, kaut ko niansētāku, lai visi zina, ka tieši šis radio piedāvā ko tādu, kā nav citiem," viņa piebilda.

Mazās televīzijas - dārgs prieks

Turpretī komerctelevīziju vidū esot maz ticama nišas kanālu parādīšanās salīdzinoši mazā tirgus un dārdzības dēļ, kamēr skatītāji ar kabeļtelevīzijas un satelīttelevīzijas palīdzību var izvēlēties plašu programmu klāstu.

"Ja runājam par televīzijām, es domāju, ka Latvijas mazā tirgus dēļ nišas kanāli kā fenomens šeit neparādīsies. Ar kabeļtelevīzijas un satelīta palīdzību skatītājs var piekļūt plašai kanālu paletei, piemēram, tam pašam MTV tagad ir pa žanriem vismaz desmit dažādu kanālu. Tāpat atrodami vismaz pieci kanāli makšķerniekiem, arī medniekiem un daudzās citās jomās. Nedomāju, ka Latvijā iespējams radīt kaut ko tādu papildus," viņa teica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu