Jaunsleinis: komunālie parādi pašvaldībās milzīgi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis šodien tikšanās laikā Rīgas pilī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu informēja prezidentu par komunālo maksājumu parādu apjomiem pašvaldībās, akcentējot nepieciešamību jau septembrī pirms apkures sezonas meklēt risinājumus.

Pērn parādā 40 miljonus

Kā ziņots, LPS jūlijā sākumā nosūtījusi vēstuli Saeimai un vairākiem valdības ministriem, aicinot piešķirt subsīdijas maznodrošinātajiem vai kredītlīnijas namu apsaimniekotājiem siltuma parādu mazināšanai, informēja LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Mutjanko.

LPS veikusi 71 pašvaldības aptauju par situāciju siltumapgādē, un 1.maijā ir fiksētās iedzīvotāju parādsaistības bija 40,16 miljoni latu, bet iepriekšējā gadā tās bija 25,5 miljoni latu.

Šodienas sarunā, kura paredzēto 45 minūšu vietā ieilga līdz pusotrai stundai, prezidents un LPS vadītājs vienojās par sadarbības principiem un primārajiem uzdevumiem.

Abas amatpersonas pārrunāja turpmāko sadarbību starp Valsts prezidenta institūciju un Latvijas pašvaldību savienību likumdošanas iniciatīvu jomā, izglītības reformu jautājumos un iedzīvotāju sociālajā drošībā, ņemot vērā apstākli, ka sociālā drošības tīkla stratēģija Latvijā darbosies līdz šī gada beigām. Abas puses bija vienisprātis, ka pēc Saeimas vēlēšanām nākamā budžeta kontekstā sociālās drošības jautājumu risinājumam un finansējumam ir jābūt vienam no galvenajiem valdības dienaskārtības jautājumiem.

Jārunā būs ar jauno valdību

Jautājuma virzība ir "cieši saistīta ar jaunā parlamenta vēlēšanām, jo tas pieņems budžetu," uzsvēra Jaunsleinis, norādot, ka tikai pēc valsts budžeta pieņemšanas būs iespējams spriest par to, kā pašvaldības varēs palīdzēt sociāli mazāk aizsargātākajām grupām. Pašvaldību pārstāvji ir gatavi par nepieciešamo finansējumu runāt ar jauno valdību, kura taps pēc vēlēšanām.

Bērziņš tikšanās laikā akcentēja jau iepriekš teikto, ka pašvaldību loma valsts pārvaldē un ikviena iedzīvotāja dzīvē ir ļoti būtiska. Tādēļ prezidents savā darbībā regulāri apmeklēs Latvijas novadus un pilsētas un īpašu uzmanību pievērsīs sadarbībai ar pašvaldības apvienojošām organizācijām, norāda VPK.

Bērziņš izteica atbalstu LPS pēdējā kongresa pieņemtajiem lēmumiem, kas līdzās sektorālā griezuma finansēšanas principiem akcentē teritoriālā griezuma nozīmi, tādējādi pievēršot īpašu uzmanību teritoriju attīstībai un plānošanai reģionos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu