FM lūgs nākamā gada budžeta pieņemšanu atlikt līdz gada beigām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Finanšu ministrijā (FM) sagatavots lūgums valdībai saistībā ar referendumu un Saeimas ārkārtas vēlēšanām mainīt 2012.gada valsts budžeta izstrādes grafiku un ļaut budžetu apstiprināt gada beigās. Nākamajai Saeimai var nebūt saistoši iepriekšējās Saeimas pieņemtie lēmumi attiecībā uz valsts budžeta projektu 2012.gadam.

Finanšu ministra preses sekretāre Aiga Aizpuriete atgādināja: līdzšinējais 2012.gada budžeta sagatavošanas grafiks paredz, ka 16.augustā Ministru kabinets apstiprina vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības scenāriju un fiskālās politikas ietvaru, tiek sāktas diskusijas par fiskālās konsolidācijas pasākumiem, 23.augustā Ministru kabinets pieņem galīgo lēmumu par fiskālās konsolidācijas apmēru un pasākumiem. Savukārt 29.septembrī Ministru kabinets apstiprina 2012.gada valsts budžeta projektu, un 30.septembrī 2012.gada valsts budžeta projekts tiek iesniegts Saeimā.

"Tā kā tautas nobalsošanā tiek atlaista esošā Saeima, jaunievēlētā Saeima sanāk aptuveni 2011.gada oktobrī un jaunā valdība ‒ 2011.gada oktobra beigās. Nākamajai Saeimai var nebūt saistoši iepriekšējās Saeimas pieņemtie lēmumi attiecībā uz valsts budžeta projektu 2012.gadam, tādēļ nebūtu lietderīgi to lūgt apstiprināt jau esošajai Saeimai," paskaidroja Aizpuriete.

Ko nosaka likums

Likums par budžetu un finanšu vadību noteic, ka Saeimas vēlēšanu gadā gadskārtējā valsts budžeta likuma projekts un vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvars iesniedzams Saeimai ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc tam, kad jaunievēlētā Saeima izteikusi Ministru kabinetam savu uzticību. Finanšu ministrs Andris Vilks uzskata, ka minētā likuma norma pēc būtības ir piemērojama arī Saeimas ārkārtas vēlēšanu gadā.

"Ārkārtas vēlēšanas nav vienīgais iemesls šāda lūguma pamatošanai; ņemot vērā ne vien pašreizējo politisko situāciju valstī, arī no makroekonomikas prognožu sastādīšanas viedokļa optimāls variants būtu izstrādāt budžetu 2011.gada rudenī," norādīja Vilks.

Viņš uzsvēra, ka pirmā ceturkšņa iekšzemes kopprodukta (IKP) rezultāti, kaut arī atbilda pašreizējām prognozēm, bija salīdzinoši vājāki, nekā cerēts. "Tādējādi būtiskas makroekonomisko prognožu korekcijas 2011.gadam pašlaik nav iespējamas. Papildus tam pirmā ceturkšņa rezultāti liedz mums patlaban pārskatīt arī 2012.gada prognozes, kuras budžeta sagatavošanai ir daudz būtiskākas nekā korekcija 2011.gada prognozēs.

Jāsagaida ceturkšņa rezultāti

Veidojot budžetu, būtu vēlams sagaidīt otrā ceturkšņa rezultātus, kas ļautu koriģēt prognozes ne tikai šim gadam, bet, iespējams, arī pārskatīt 2012.gada ekonomikas izaugsmes prognozes. Arī Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Komisija iebilst pret makroekonomiskā scenārija aktualizēšanu, pamatojoties tikai uz pirmā ceturkšņa datiem. Uzskatu, ka būtu jāpieņem lēmums pašlaik neveikt makroekonomiskā scenārija aktualizēšanu," klāstīja finanšu ministrs.

Jau vēstīts, ka pašlaik nākamā gada budžeta konsolidācija tiek paredzēta 100‒110 miljonu latu apmērā. Valdības apņemšanās starptautiskajiem aizdevējiem paredz, ka Latvija 2012.gadā nodrošinās budžeta deficītu, kas ir mazāks par 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tiecoties uz 2,5% no IKP, lai nodrošinātu drošu Māstrihtas kritēriju izpildi eiro ieviešanai 2014.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu