Ošlejs: Vēlētāji būs devuši striktu signālu politiķiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai arī nākamajā Saeimā tiks ievēlēti tie paši cilvēki vai ar nelielām izmaiņām, vēlētāji referendumā būs devuši striktu signālu politiķiem, ka nav pieļaujama "neglīta rīcība", uzsvēra ekonomists un uzņēmējs Jānis Ošlejs.

Kā skaidroja Ošlejs, Saeimas atlaišana būs stingrs sabiedrības lēmums, ka, ja politiķi rīkosies prettiesiski, viņi var tikt atlaisti.

Viņaprāt, jau esošā Saeima pēc prezidenta rīkojuma Nr.2 sāka strādāt labāk un tas nozīmē, ka uzdevums ir izpildīts arī attiecībā uz vēl esošo Saeimu.

Zemāku vēlētāju aktivitāti referendumā nekā Saeimas vēlēšanās viņš skaidroja ar to, ka lielākajai daļai jau tāpat bija skaidrs, kāds būs rezultāts.

Viņš pieļāva, ka nākotnē Saeimas atlaišanas rosināšana kļūs populārāka vai arī paši Saeimas deputāti kļūs uzmanīgāki.

Lai arī nākamajā Saeimā, visticamāk, būtiski sastāvs nemainīsies, galvenais, ka būs nostiprinājies kontroles mehānisms.

ASV esot veiksmīga demokrātija, jo tajā ir skaidri nodalītas trīs varas un starp tām pastāv savstarpējās kontroles mehānisms. Šādā sistēmā varot panākt, ka pat ar viduvējiem politiķiem un deputātiem politika notiek atbildīgā veidā.

"Cilvēka daba ir grēcīga un ir jāuzbūvē politiskā sistēma, kurā cilvēki pareizā veidā tiktu kontrolēti, tad arī no viduvējiem cilvēkiem izaugs labi deputāti un pazudīs visatļautības sajūta," sprieda ekonomists.

Tāpēc, pēc viņa domām, nav nozīmes tam, kādi cilvēki tiek ievēlēti Saeimā, jo ar labiem kontroles mehānismiem ir iespējams nodrošināt, ka viņi strādā tiesiski un atbildīgi.

Attiecībā uz to, kā Saeimas atlaišana varētu ietekmēt Latvijas vērtējumu starptautiski, viņš norādīja, ka tas varētu pat uzlaboties, jo ārvalstis šis process arī tiek saistīts ar daļu no pretkorupcijas aktivitātēm.

Ošlejs referendumā piedalījās un balsoja par Saeimas atlaišanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu