Krauklis: Jāpalielina nodokļu palikšana pašvaldību pārziņā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā pakāpeniski ir jāvirzās uz to, ka viss iedzīvotāju ienākuma nodoklis paliek pašvaldību rīcībā, arī daļai uzņēmumu ienākuma nodokļa un pat daļai pievienotās vērtības nodokļa vajadzētu palikt pašvaldībām, lai tās būtu ieinteresētas veicināt biznesa aktivitāti savā teritorijā, intervijā laikrakstam "Diena" saka vienu no topošās Vidzemes partijas veidotājiem Vents Armands Krauklis.

Topošās Vidzemes partijas mērķis esot panākt, lai nākamajā plānošanas periodā daļa Eiropas Savienības finansējuma, balstoties uz iedzīvotāju skaitu, teritorijas attīstības indeksu, nonāktu pašu reģiona rīcībā. Jāpanāk reāla valsts pārvaldes reformu un pilnvaru pārdale par labu pašvaldībām, kā arī jāpaplašina pašvaldību ieņēmumu bāze, lai tās varētu šīs papildu funkcijas veikt.

Krauklis uzskata, ka pašreizējiem plānošanas reģioniem ir vairāk iluzora loma: šajā līmenī tiek konsultēts, spriests, bet tās rekomendācijas, piemēram, par ceļu būvi vai medicīnu, valdībai nav saistošas. Reģioniem ir jābūt savam budžetam un teikšanai par tādiem jautājumiem kā ceļi, medicīna, profesionālā izglītība, daļēji arī kultūra šī reģiona robežās.

Šādai nodokļu pārdalei nebūs lielas jēgas, ja netiks mainīti arī atbalsta mehānismi ražošanai, uzņēmējdarbībai. Topošās Vidzemes partijas dibinātāji uzskata, ka ir jāveido attīstības fonds, kurā tiktu novirzīti ieņēmumi no privatizācijas un dividendes no valsts uzņēmumu darbības, kā arī jāpieslēdz attiecīgie ES fondi, kas attiecas uz uzņēmējdarbības veicināšanu.

"Ir jāpārlauž tā liberālā tirgus domāšana. Valstij ir jāplāno, kur kādas ražotnes attīstīt, lai tās nedublētos vienā teritorijā, lai potenciālajiem investoriem būtu skaidri spēles noteikumi," norāda Krauklis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu