Zande: mācies neizdabāt bērnam!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/mdanys

Veikalā bērns skaļi bļauj un, krītot zemē, pieprasa rotaļlietu vai kādu gardumu? Ja šāds scenārijs piemeklē arī tevi ikreiz, kad dodies iepirkties kopā ar savu divgadnieku vai trīsgadnieku, uzzini, ko par šādām kaprīzēm domā Māmiņu kluba eksperte, psiholoģe Diāna Zande.

Ja, ieraugot savu bērnu gāžamies veikalā gar zemi, viņam nopērc to, kas pieprasīts, sev pajautā: kurā brīdī tu pārstāsi uzņemties atbildību par sava bērna uzvedību un pārstāsi viņam izdabāt tikai mīļā miera labad? Kurā vecumā tavs bērns pārtrauks kaut ko prasīt, ja pati viņam nepateiksi stop?

Atceries, ka bērnam vienmēr būs prasības!

"Bērnam ir nepieciešamas robežas – obligāti, jo kaprīzes un iegribas viņam būs nepārtraukti! Gribu – dod, gribu – dod," atgādina Diāna Zande.

Vecumā starp diviem, trim gadiem bērniņš prasa gan ar balsi (viņš jau prot pateikt: "gribu" vai "negribu"), gan joprojām ļoti aktīvi – ar ķermeni. "Bērns ar ķermeni pasaka, ka kaut ko vēlas, tātad – gāžas gar zemi. Vēl viņš jau pietiekami labi ir izpētījis mammu un tēti un sapratis, ka mājās krišana zemē nelīdz – viņi nereaģē, bet, veikalā nogāžoties zemē, tas līdz fantastiski. Vecāki momentā ir klāt, iedod kaut ko rokā un nopērk," skaidro psiholoģe.

Tātad bērns secina, ka veikalā ir jākrīt gar zemi un tad varēs dabūt visu, ko vēlas!

Kur ir problēma?

Ja vecāki šajā brīdī, kad bērns, skaļi bļaudams, veikalā nogāzīsies gar zemi, uztrauksies par to, ko par viņu nodomās absolūti sveši cilvēki, bet nevis par savu bērnu,

tas nozīmē, ka viņi orientēsies uz svešo cilvēku vajadzībām.

Šajā situācijā tas ir klusums. Klusumu savukārt visvieglāk panākt, nopērkot bērnam mašīnīti, saldējumu vai vēl kaut ko, ko viņš vēlas.

Šādi paši vecāki uztur situāciju, kad bērns pieprasa un pierod dabūt, ko vēlas.

"Tā vietā vecākiem vajadzētu saprast, ka šī ir lieliska iespēja bērniņam parādīt, ka pastāv robežas! Jā, iespējams, kāda tante pateiks: "Vai, kādi neaudzināti bērni – šausmas!" vai arī kāda cita tavam bērnam teiks: "Es tevi ņemšu līdzi!" Lai saka – neņem galvā," iesaka Diāna Zande.

Galvenais vecākiem šo visu izturēt, stāvot blakus un bērnam sakot: "Es redzu, ka tu esi dusmīgs, es redzu, ka tu gribi mašīnīti, bet mēs mašīnīti nepirksim." Tātad vecāki iztur šo teātri un

bērns iemācās, ka krišana gar zemi vairs neiedarbojas,

tātad to nav vērts darīt!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu