Ēģiptē saspridzināts gāzesvads uz Izraēlu un Jordāniju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptei piederošās Sinaja pussalas ziemeļos sabotieri pirmdien saspridzināja dabasgāzes cauruļvadu, izraisot ugunsgrēku un pārtraucot gāzes piegādes Izraēlai un Jordānijai, paziņoja drošības dienesta amatpersonas.

Pie gāzesvada Biralabdas rajonā 80 kilometrus no Arišas pilsētas neilgi pirms sprādziena bija novietots automobilis. Spridzeklis tika iedarbināts ar tālvadību.

Notikuma vietā ieradās ārkārtas situāciju dienestu darbinieki, lai ierobežotu ugunsgrēku. Aculiecinieki stāstīja, ka liesmas sasniegušas 10 metru augstumu.

Nav ziņots, ka šajā sabotāžas aktā būtu cietušie.

Jau trešais šāds uzbrukums

Tas bija trešais šāda veida sabotāžas akts Ēģiptē kopš februāra, kad tautas sacelšanās dēļ atkāpās prezidents Hosnī Mubaraks un varu valstī pārņēma militāra padome.

27.aprīlī tika saspridzināts gāzesvads Sabilas rajonā Sinaja pussalas ziemeļos, pārtraucot starptautiskās gāzes piegādes. Februārī tika saspridzināts gāzesvads Lihfrenas pilsētā Sinaja pussalas ziemeļos pie Gazas joslas.

80% gāzes Jordānijā no Ēģiptes

Jordānija ar dabasgāzes importu no Ēģiptes saražo 80% tai nepieciešamās elektroenerģijas.

Ēģipte nodrošina apmēram 40% Izraēlai nepieciešamās dabasgāzes, kas tiek izmantota elektroenerģijas ražošanai. Četras Izraēlas firmas decembrī parakstīja līgumus uz 20 gadiem par Ēģiptes gāzes importu.

Sašutums par neatbilstošām dabas resursu cenām

Ēģiptes premjerministrs Esams Šarafs aprīlī aicināja pārskatīt visus līgumus par dabasgāzes piegādi ārvalstīm, lai gāze "tiktu pārdota par pienācīgām cenām". Līgumi ar Izraēlu jau tikuši apstrīdēti Ēģiptes tiesās tajos ietvertu slepenu punktu dēļ un tāpēc, ka tie noslēgti bez konsultēšanās ar parlamentu.

Ēģipte 1979.gadā kļuva par pirmo arābu valsti, kas noslēgusi miera līgumu ar Izraēlu, tomēr Ēģiptes sabiedrība vēl arvien ir naidīgi noskaņota pret Izraēlu tās politikas okupētajās palestīniešu teritorijās dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu