Aprit 20 gadi Saeimas sanākšanai kopš neatkarības atjaunošanas (19)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien aprit 20 gadi kopš 5.Saeimas sanākšanas, kas bija pirmais Saeimas sasaukums kopš neatkarības atjaunošanas. Pirms tam likumdošanas funkcijas veica Augstākā padome.

5.Saeimas vēlēšanās 1993.gada 5. un 6.jūnijā piedalījās 89,9% balsstiesīgo pilsoņu, un tas ir vēsturiski augstākais līdzdalības rādītājs Latvijas parlamenta vēlēšanu vēsturē. Kandidātu sarakstiem bija jāpārvar 4% barjera, un parlamentā mandātus ieguva astoņi politiskie spēki, liecina Saeimas Preses dienesta apkopotā informācija.

Saeimā tika ievēlēta savienība «Latvijas ceļš», «Latvijas nacionālā neatkarības kustība», «Saskaņa Latvijai - atdzimšana tautsaimniecībai», Latvijas Zemnieku savienība, «Līdztiesība», vēlēšanu apvienība «Tēvzemei un brīvībai», Latvijas kristīgo demokrātu savienība un Demokrātiskā centra partija.

Par 5.Saeimas priekšsēdētāju tika ievēlēts Anatolijs Gorbunovs. Saeimas sasaukums ievēlēja pirmo Valsts prezidentu kopš neatkarības atjaunošanas - Gunti Ulmani.

5.Saeimā tika apstiprinātas divas valdības - Valda Birkava un Māra Gaiļa vadībā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu