Aprit gads, kopš Asanžs patvēries Ekvadoras vēstniecībā (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aprit jau vesels gads, kopš 41 gadu vecais austrālietis, datorspeciālists, žurnālists, «WikiLeaks» dibinātājs Džuliens Asanžs patvēries Ekvadoras vēstniecībā Londonā un savu ikdienu pavada četrās sienās.

Medijs «WikiLeaks» tika izveidots 2006.gadā, un Asanžs vēlāk kļuva par tā galveno redaktoru. Pasauli portāls pārsteidza 2010.gadā, kad tas publiskoja simtiem tūkstošus slepenu ASV dokumentu par karu Irākā un Afganistānā, kā arī lielu daudzumus diplomātisko vēstuļu, tostarp Latvijā. Piemēram, kā notikumus valstī traktē ASV vēstniecības diplomāti, kā un cik bieži viesi vēstniecībā bijuši dažādu nozīmīgu iestāžu vadītāji.

Portāls arī šobrīd turpina publiskot mazākas nozīmes datus, galvenokārt Sīrijas politiķu e-pastus un ASV failus par Gvantanamo līci.
«WikiLeaks» ir ļoti pretrunīgi vērtēts projekts. Taču

par tā ieguldījumu Asanžs ir saņēmis vairākus apbalvojumus,

arī starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas «Amnesty International» balvu.

Par interneta medija «WikiLeaks» galveno redaktoru viņš kļuva 2010. gadā. Sakritība vai kas vairāk, bet tajā pašā gadā Zviedrija, aizdomās par izvarošanu un seksuālo uzmākšanos izdeva starptautisko orderi Asanža aizturēšanai. Pats Asanžs apsūdzības sauc par politiski motivētām, tie esot ASV centieni panākt viņa tiesāšanu par valsts noslēpumu izpaušanu.

Jau gadu policijas uzraudzībā un bez saules stariem

Tieši tāpēc pērnā gada 19. jūnijā viņš lūdza politisko patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Jau gadu vēstniecību nepārtraukti uzmana policija. Asanžs tiks aizturēts, tiklīdz spers soli pāri slieksnim.

Tikmēr pats uzraugāmais vēstniecībā cītīgi vingro, bet

saules gaismu aizstāj ar ultravioleto staru lampu.

Visam pa vidu viņš paguvis vadīt arī raidījumu šovu Krievijas ziņu telekanālā Russia Today. Septembrī Asanžs vēlas kandidēt Austrālijas Senātā - bet viņš joprojām savas dienas vada četrās sienās.

Šis Londonas nams, kurā izvietota Latīņamerikas valsts Ekvadoras vēstniecība, joprojām ir Džuliena Asanža otrās mājas. Tā kā vēstniecības telpas ir Ekvadoras valsts teritorija, šeit viņš Apvienotās Karalistes, Zviedrijas un ASV varasietādēm ir nesasniedzams. Un tā apaļu gadu.

Kopumā vēstniecībā viņš varētu atrasties vēl piecus gadus

Intervijā aģentūrai Reuters viņš sacīja, ka viņam nebūs šeit jāpavada visu atlikušo dzīvi, taču vismaz šobrīd nekas neliecina, ka lietā būtu iespējams kāds pavērsiens. Asanžs ir pieļāvis, ka kopumā vēstniecībā viņš varētu atrasties vēl piecus gadus.

Nosacīti par Asandža līdzgaitnieku ir kļuvis amerikānis Edvards Snoudens. Bijušais specdienestu darbinieks medijiem atklāja, ka Centrālā Izlūkošanas pārvalde var un arī izseko cilvēku gaitas internetā.

Intervijā televīzijā Džuliens Asanžs gan sacīja, ka Snoudenam, kurš apsver iespēju pieprasīt patvērumu Islandē, pareizāk būtu rīkoties kā viņam un raudzīties kādas Latīņamerikas valsts virzienā.

Vismaz līdz šim Ekvadora Asanžam nav likusi vilties, par spīti tam, ka uz valsts amatpersonām regulāri tiek izdarīts spiediens. Īsi pirms vēstniecībā pavadītās gadskārtas Londonā bija ieradies Ekvadoras ārlietu ministrs.

Atrodoties brīvprātīgā nebrīvē,

Asanžs ir paguvis izveidot politisku spēku – WIKILEAKS partiju.

Septembrī viņš Austrālijas parlamentā centīsies iegūt senatora vietu. Tiesa, arī tad viņam joprojām fiziski būs jāpaliek Ekvadoras vēstniecībā Londonā, jo amats negarantētu imunitāti pret izdošanu Lielbritānijai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu