Nenoteiktība politikā nelabvēlīgi ietekmēs auto nozari

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Politiskās pārmaiņas radīs atkārtotu ekonomisku un sabiedrības nestabilitāti, kas ir arī viens no auto nozares attīstību kavējošiem faktoriem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas (LPAA) prezidents Andris Kulbergs.

Viņš norādīja, ka pelēkā ekonomika valstī pārsniedz 50%, atsevišķās nozarēs, piemēram, celtniecībā un auto remontu nozarē, pat 80%, ko, pēc Kulberga domām, veicina likumdevēja un izpildvaras nespēja pildīt savus valstiskos pienākumus. Tāpat Kulbergs uzsvēra, ka Latvijas oligarhu mērķtiecīgas ietekmes rezultātā arvien vairāk tiek paralizēta un samazināta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja veiktspēja liela mēroga "valsts izzagšanas" un korupcijas noziegumu izmeklēšanā un virzībā uz tiesas instancēm.

"Latvija nenovēršami tuvinās izteiktas mafiozas valsts statusam, turklāt Latvijas valsts likumdevēja un izpildvara jau lielā mērā ir pakļauta oligarhiem piederošu politisku partiju kontrolei. Tas Latviju ir novedis pārāk tuvu bīstamajai robežai - cilvēki turpina pamest valsti, demogrāfijas rādītāji ir katastrofāli negatīvi, arī ārvalstu kapitāls arvien biežāk izskata iespējas pamest Latviju," uzsvēra LPAA prezidents.

Kulbergs ir pārliecināts, ja Latvijas tauta spēs aptvert pašreizējo politiskās situācijas nopietnību, valstiski domājošie un spējīgie cilvēki, kā arī ārpus oligarhu ietekmes esošie politiskie spēki spēs piedāvāt un izvēlēties alternatīvas oligarhu varas modelim. "Tas var būt pamats ne tikai Latvijas straujai politiskai, bet arī ekonomiskai atdzimšanai un tautas konsolidācijai šo valstisko mērķu ātrākai sasniegšanai. Arī birokrātija varētu attīrīties un fokusēties uz valsts interešu sasniegšanu, nevis tikai savas cunftes labklājības un mierīgas dzīves nodrošināšanai," tā Kulbergs.

Viņš stāstīja, ka auto nozare līdz šim ir bijusi viena no barometriem, kas liecina par Latvijas ekonomikas attīstības tendencēm. Auto nozare pirmā parāda, kad valsts ekonomika regresē, kad uzlabojas. "Latvijas jaunu auto skaits uz 1000 iedzīvotājiem, salīdzinot ar citām valstīm, ir zem to rādītājiem, tāpat mūsu autoparks kopumā ir vecāks nekā Rumānijā, Turcijā un Slovākijā. Autoparka iekšēja motivācija atjaunoties ir, bet viss būs atkarīgs no ārējiem apstākļiem - politiskajiem un ekonomiskajiem," stāstīja LPAA prezidents.

Vērtējot prezidenta Valda Zatlera 28.maija lēmumu rosināt atlaist Saeimu, Kulbers sacīja, ka politiskās pārmaiņas radīs atkārtotu ekonomisku un sabiedrības nestabilitāti, kas ir viens no tiešiem bremzējošiem faktoriem auto nozares atveseļošanai. "Tas tiešā veidā ietekmēs pirktspēju. Iespējams, pat samazināsies vai tiks atlikti valsts auto iepirkumi, kas veido būtisku nozares apjomu. Auto ir ļoti nozīmīgs pirkums, kas tiek veikts stabilas ekonomikas un politikas apstākļos," norādīja eksperts, paužot cerību, ka minētās pārmaiņas noritēs pietiekami ātri un ar pozitīvām straujām izmaiņām, kas varētu sniegt labāku potenciālu ekonomikas atveseļošanai.

Jau ziņots, ka, pamatojies uz Satversmes 48.pantu, Valsts prezidents Valdis Zatlers šā gada 28.maijā rosināja atlaist Saeimu, tā Zatlers paziņoja savā uzrunā tautai Latvijas televīzijā.

Savā runā Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā, ''ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu''.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu