Bijušais Valkas mērs plāno sākt pilsētas sakārtošanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.ziemellatvija.lv

Šomēnes biedrība "Atbalsts Valkai" Valkas novada domei iesniedza priekšlikumu nākamgad padomāt par vērienīgāka robežtirgus rīkošanu, jo tad šim pasākumam būs 10 gadu jubileja, bet tirgū savāktos līdzekļus ieguldīt strūklakas ierīkošanai skvērā Valkas centrā.

Iesniegumā atgādināts, ka strūklakai tehniskais projekts jau ir izstrādāts un par to no saziedotajiem līdzekļiem samaksāti 900 lati. Par savu ieceri biedrības vadība informēja arī "Ziemeļlatviju".

Vēlas izveidot strūklaku

Tā kā līdz šim par šādu nevalstisko organizāciju nebija nekas īpaši daudz dzirdēts, vēlējos no tās vadītājiem uzzināt vairāk par biedrības mērķiem. Interesi izraisīja arī tas, ka biedrības valdes priekšsēdētājs ir kādreizējais pilsētas mērs Vents Armands Krauklis, bet viņa vietnieks Valdis Rogainis, kurš agrāk domē bija izpilddirektors.

Sarunā V. A. Krauklis paskaidroja, ka biedrība nodibināta jau viņa pirmajā darba gadā mēra amatā. "Sākumā es biju tās vadītājs un diezgan daudz aktivitāšu pilsētā notika tieši ar biedrības kā nevalstiskās organizācijas starpniecību. Vēlāk to vadīja Kristīne Simonova, tad Ance Empele, bet pēc tam organizācijas darbība pierima."

"Pērn mani ar savu ideju par strūklakas izveidošanu iepazīstināja Valdis Rogainis, un nolēmām, ka caur šo biedrību to var īstenot. Tās darbību atjaunojām. Pašlaik kārtojam dokumentāciju, lai biedrība iegūtu sabiedriskā labuma organizācijas statusu, " saka V. A. Krauklis.

Valkas centrā pietrūkstot akcenta

V. Rogainis piebilst, ka pašlaik strūklakas ierīkošana ir pats lielākais biedrības darbs. "Tehniskais projekts ir apstiprināts, ir izstrādāta tāme. Ideja par strūklaku starp mums vīzijas veidā virmoja jau iepriekšējās pašvaldības laikā, bet dzīvē to sākām īstenot pērn. Kad centrā skvērs tika izveidots, vairāki iedzīvotāji atzina, ka tas ir skaists, bet pietrūkst kaut kāda akcentiņa. Tad nolēmām zem biedrības karoga veidot strūklaku," skaidro V. Rogainis.

V. A. Krauklis stāsta, ka kopējās darbu izmaksas ir apmēram 7000 latu. "Šādu summu krīzes apstākļos vietējiem uzņēmējiem ir diezgan grūti atvēlēt, tādēļ nevarējām strūklaku izveidot jau šopavasar, kā sākumā pārlieku optimistiski bijām domājuši. Ceram, ka novada dome piekritīs šim mērķim atvēlēt arī nākamā gada robežtirgū iegūtos līdzekļus, jo tad būs izveidots objekts, ko visi redz un kas visus priecēs," apliecina V. A. Krauklis.

Noliedz politiskas vēlmes

Uz jautājumu, kāda biedrībai līdz šim izveidojusies sadarbība ar novada domi, V. A. Krauklis atbild, ka faktiski nevienu aktivitāti gluži juridiski nevar īstenot bez sadarbības un vienošanās ar pašvaldību, un to biedrības biedri veidos. V. Rogainis piebilst, ka, sākot savu ieceru piepildīšanu, biedrības pārstāvji meklēs tos punktus, kuros varētu ar domi sadarboties, biedrība piekristu arī palīdzēt lēmējvarai risināt dažādus jautājumus.

Savulaik pirms pēdējām Saeimas vēlēšanām gan izveidojās vēl viena biedrība "Par labu Latviju", kurā lielākoties bija Tautas partijas biedri un partijas atbalstītāji. Gluži loģiski rodas jautājums, vai, mainoties politiskajai situācijai, tā nav saplūdusi ar "Atbalstu Valkai" un vai pašreizējās biedrības aktivitātes nav cenšanās kādreizējiem domes vadītājiem atgriezties novada pašvaldībā?

V. A. Krauklis uz to atbild noliedzoši. "Kā jau teicu, biedrība "Atbalsts Valkai" ir sen izveidojusies. Skaidrs, ka vienmēr parādīsies kaut kādas politiskās spekulācijas. Es esmu sabiedriski aktīvs cilvēks un politikā biju un būšu, bet skaidrs arī tas, ka "Atbalsts Valkai" nevar būt un nebūs politiska organizācija. Mūsu vidū ir dažādi cilvēki, no kuriem daži nav nevienā partijā un nedomā doties politikā, bet kuri vēlas kaut ko izdarīt pilsētas labā.

Vēlas uzņēmumus, kas rūpētos par Valkas sakoptību

"Bez minētā projekta mēs vēl vēlamies pavairot to uzņēmumu un organizāciju skaitu, kas gribētu uzņemties atbildību par kādu vietu pilsētā, to koptu un uzturētu skaistu, jo ne jau ar visu pašvaldība var tikt galā. Tai vajadzīgs arī sabiedrības atbalsts. Vienlaikus jādomā par videokameru uzstādīšanu, lai cīnītos pret vandalismu."

"Es neizslēdzu arī iespēju, tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, piedalīties politiskās aktivitātēs, bet tās nedomāju slēpt aiz biedrības muguras. Vēlēšanās piedalās tikai politiskās partijas, un šīs lietas nav jājauc ar sabiedrisko darbību. Kas attiecas uz jautājumu par atgriešanos pašvaldībā, tad jāatzīst, ka to esmu daudz pārdomājis un joprojām neesmu izlēmis, vai to vēlos darīt."

"Pēdējos gadus esmu bijis lielajā politikā, kurā, uzskatu, biju ļoti aktīvs un produktīvs, un tā vēl arvien mani fascinē, tādēļ pašlaik nevaru pateikt ne "jā" ne "nē" par savu atgriešanos lokālajā politikā," skaidro V. A. Krauklis.

Plāno izveidot biedrību arī sporta jomā

Viņš atklāj, ka nākotnē nolēmis veidot vēl vienu biedrību, kas darbotos sporta dzīves attīstībā. Valkas novada domes priekšsēdētājs Kārlis Albergs informē, ka pagaidām ar biedrības iesniegumu vēl nav iepazinies.

"Ja runa ir par tirgū iegūto līdzekļu izmantošanu, tad to izlemj novada deputāti, nevis es vai vēl kāda amatpersona. Ja kādai organizācijai ir nopietni un nozīmīgi priekšlikumi, mēs tos vienmēr esam uzklausījuši. Es esmu atvērts sadarbībai, ja tā ir lietišķa un no tās iegūst pilsēta un novads," apliecina K. Albergs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu