Lukašenko pieļauj iespēju atbrīvot politieslodzītos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko trešdien pieļāva iespēju, ka pēc 19.decembra prezidenta vēlēšanām aizturētie opozīcijas aktīvisti varētu tikt atbrīvoti.

Kā ziņo Baltkrievijas lielākā opozīcijas vietne "Hartija 97", uzrunā Eirāzijas nacionālajā universitātē Kazahstānā Lukašenko atzinis, ka viņu lūdz "atbrīvot politieslodzītos".

"Mēs jau visus esam atbrīvojuši, izņemot divus, kuri gāja avangardā," paziņoja Baltkrievijas līderis, gan neprecizējot, par kuriem opozīcijas aktīvistiem viņš runā, jo vairāk nekā 20 cilvēkiem piespriests cietumsods no diviem līdz pieciem gadiem.

"Mēs droši vien atbrīvosim arī viņus. Nav nepieciešamības cietumā tērēt valsts naudu, ēst maizi," Lukašenko citēts vietējā presē.

Opozīcijas aktīvisti notiesāti saistībā ar protestiem pret valsts ilggadējā vadītāja pārvēlēšanu pērnā gada 19.decembrī notikušajās vēlēšanās.

19.decembra vakarā Minskas ielās izgāja desmitiem tūkstošu demonstrantu, no viņiem aptuveni 600 - arī opozīcijas prezidenta amata kandidāti, cilvēktiesību aktīvisti un žurnālisti - tika arestēti. Lielākajai daļai tika piespriests 15 dienu ilgs administratīvais arests.

Opozīcijas politiķim un prezidenta vēlēšanu kandidātam Andrejam Saņņikovam piespriests piecu gadu cietumsods, bet viņa sievai un opozīcijas žurnālistei Irīnai Halipai par piedalīšanos pēcvēlēšanu protestos piemērots divu gadu cietumsods, soda izciešanu atliekot uz diviem gadiem.

Divu gadu nosacīts cietumsods noteikts arī bijušajam prezidenta amata kandidātam Vladimiram Ņekļajevam.

Savukārt vēl diviem bijušajiem Lukašenko sāncenšiem - Vladimiram Statkevičam un Dmitrijam Usam - spriedums tiks nolasīts 26.maijā. Viņiem prokuratūra pieprasījusi attiecīgi astoņu un septiņu gadu brīvības atņemšanu. Iespējams, ka tieši par viņiem runāja Lukašenko.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu