Bin Ladena notveršanas misija gandrīz izgāzusies

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Osamas bin Ladena notveršana vai nogalināšana uzskatāma par vienu no svarīgākajām ASV militārajām misijām pēdējā desmitgadē. Avoti ASV militārajās aprindās atklāj, ka uzbrukums bija saplānots līdz sekundes precizitātei, taču militārā lidaparāta "Blackhawk" nogāšanās meklētā terorista mājas pagalmā ieviesusi pamatīgas izmaiņas un izgāzies arī pārsteiguma moments - viens no būtiskākajiem operācijas mērķiem, raksta "Daily Mail".

Izrādās, gatavībā ieņemt bin Ladena māju bijušas divas īpašo uzdevumu vienības - viena caur durvīm no zemes, otra no jumta. Mērķis tādējādi bija panākt, lai "Al Qaeda" līderis patiešām būtu sprukās starp abām vienībām.

Taču plānu ar steigu nācās mainīt, kad viens no helikopteriem kļuva nekontrolējams un nogāzās ar purnu uz leju tieši meklētākā terorista pagalmā. Kad bija zaudēts "pārsteiguma moments", specvienība ķērusies pie rezerves plāna - iebrūkot no pagalma pa ēkas durvīm un bin Ladena meklējumos pamazām virzoties uz augšējiem ēkas stāviem.

Operācija notika ar steigu, lai amatpersonas neizpļāpātos

Izrādās, amerikāņi pēc informācijas iegūšanas par bin Ladena atrašanās vietu steidzās īstenot plānu par viņa sagūstīšanu, jo informācija par šo operāciju tika sniegta plašam ASV amatpersonu lokam. Baidoties, ka kāda no amatpersonām izpļāpāsies presei un terorists atkal izslīdēs caur pirkstiem, sagrābšana notika 2.maija naktī.

23 jūras kājnieki un suns

Misija tika uzticēta "Seal" 6.vienībai, kura Afganistānas austrumos bin Ladenu medīja jau kopš 2001.gada.

Zināms, ka divos "Black Hawk" helikopteros atradās 23 specvienības kareivji, kā arī arī suns-pēddzinis vārdā Kairo.

Plāns paredzējis, ka bin Ladena apmetnē ielauzīsies 19 kareivji, vēl trīs vīru uzdevums būs tieši paša bin Ladena meklēšana, bet vēl divi duči kareivju bijuši norīkoti rezervē.

Vienam no helikopteriem kareivji bija jānolaiž ēkas pagalmā, kamēr otram - uz jumta, vēlāk vēl vairākus specvienības vīrus nolaižot pagalmā. Lai operācijai sagatavotos, mācību vajadzībām bijuši uzbūvēti veseli divi bin Ladena mājas modeļi - militāristi to ieņemt simulācijās bija ietrenējušies pāris minūšu laikā. Taču plāns izgāzās, kad viens no helikopteriem zaudēja kontroli.

Slepenais kods "Džeranimo"

Lai kontroles telpā Baltajā namā jaunāko informāciju tiešraidē gaidošie būtu informēti par visu aktuālo, bijusi izdomāta arī virkne slepenu koda izteicienu. Piemēram, sakot "Džeranimo", kareivji Balto namu informēja, ka bin Ladens atrasts.

Slepenais kods bijis balstīts alfabētā, un svarīgākais šajā vārdā bija burts G, kas nozīmēja, ka terorists atrasts un tālākais jautājums ir - vai viņu izdosies sagūstīt, vai viņš tiks nogalināts.

Žurnālistiem arī tapis zināms, ka pēc atgriešanās no misijas, kad ar specvienību tikās ASV prezidents Baraks Obama, viņš neesot jautājis, kurš no vienības tieši bija tas, kurš bin Ladenu nogalināja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu