Banka neierasti iejūtīga pret premjera sievas uzņēmumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Premjera Valda Dombrovska (V) sievas Ārijas Dombrovskas un viņa juridiskās padomnieces Sandras Bukanes vīra Induļa Bukana kopīgais nekustamā īpašuma bizness pēdējos trīs gadus saņēmis iejūtīgu attieksmi no VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka"), trīs gadus nemaksājot 1,15 miljonu latu vērtā kredīta pamatsummu, raksta portāls "pietiek.com".

Pēta premjera sievas gada pārskatus

Izpētot premjera sievai un padomnieces vīram uz pusēm piederošā SIA "Land Development" gada pārskatus, kas pieejami Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" datubāzē, "pietiek.com" secinājis, ka

kopš 2008.gada 31.decembra uzņēmuma kredīta pamatsumma nav samazinājusies ne par latu, 2010.gada 31.decembrī arvien veidojot 1,15 miljonus latu.

Pēdējos divos gados "Land Development" sācis dzēst vienīgi otra - mazākā "Hipotēku bankā" ņemtā - kredīta pamatsummu, kura arī pirmos trīs gadus nav tikusi atmaksāta. 2010.gada laikā šis kredīts no 358 400 latiem samazināts līdz 105 900 latiem. 2010.gadā audzis arī "Land Development" procentu maksājumu apmērs - no 25 370 latiem 2009.gadā, tas pērn pieaudzis līdz 44 950 latu.

Pagarina kredīta atmaksas termiņu

"Hipotēku banka" esot spērusi vēl vienu soli pretī "Land Development" un pagarinājusi gan viena, gan otra kredīta atmaksas termiņu. Mazākajam kredītam atmaksas datums sākotnēji bija 2009.gada 10.septembris, bet lielākajam - 2010.gada 10.marts. Tagad abu kredītu atmaksa atlikta līdz 2013.gada 10.martam.

"Hipotēku bankas" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte, atsaucoties uz Kredītiestāžu likuma normām, atsacījās komentēt šo darījumu detaļas, jo "likums kredītiestādēm uzliek par pienākumu garantēt klientu personas, kontu, noguldījumu un darījumu noslēpumu un paredz, ka ziņas par fizisko personu kontiem un veiktajiem darījumiem sniedzamas pašām fiziskajām personām un to likumīgajiem pārstāvjiem".

Banka nekomentē

Banka neesot arī tiesīga komentēt, vai "Land Development" gadījumā no bankas puses bija kāda īpaša un attiecībā uz citiem klientiem nepiemērota pretimnākšana.

"Mēs nevaram sniegt nekādu informāciju attiecībā uz konkrētiem klientiem," uzsvēra Eglīte.

Tanī pašā laikā "Hipotēku banka" atgādina, ka pamatsummas atlikšana esot viena no metodēm, ko kredītiestādes piemēro, palīdzot pārvarēt sarežģīto ekonomisko situāciju. Eglīte arī piesauc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas datus, kas rāda, ka uz šā gada 31.martu banku sektorā kopumā pēc apjoma pārstrukturēti 20% aizdevumu.

Kredītu vēsture

Saskaņā ar "pietiek.com" izpētīto, 2010.gada 31.decembrī kopējo "Land Development" ilgtermiņa kredītsaistību atlikums bija 1,26 miljoni latu. Šo summu veido divi kredīti "Hipotēku bankā". 2010.gada laikā firmas kopējās ilgtermiņa kredītsaistības sarukušas par 14 769 latiem.

Pirmais no pašlaik vēl neatmaksātajiem kredītiem ņemts 2006.gada 18.septembrī zemesgabala "Vējlauki" iegādei Ādažu novadā. Tā sākotnējā summa bijusi 358 000 latu ar fiksēto procentu likmi gadā - 2,5%.

Otrs kredīts ņemts 2007.gada 19.martā projekta "Edgari" tālākai attīstībai Rīgas pievārtē. Šis projekts pašlaik jau esot pabeigts ar citu nosaukumu - "Vējziedi" -, un, kā raksta "pietiek.com", tā tirdzniecība nesokas raiti, jo saimnieku esot atraduši vien pāris mājokļi. Kredīta sākotnējā summa bijusi 372 500 latu, bet jau gadu vēlāk - 2008. gada beigās - tā palielināta trīs reizes un sasniegusi 1,15 miljonus latu. 2007.gada 16.novembrī, pamatojoties uz izmaiņām hipotekārā kredīta līgumā, zemesgrāmatā izdarīts ieraksts par nodrošināmās prasījuma summas palielināšanu no 380 200 latu uz 1,16 miljoniem latu.

2007.gada 2.maijā zemesgrāmatā šim īpašumam nostiprināta arī pirmā hipotēka. Kredīta sākotnējie nosacījumi bija 2,1% procentu likme gadā plus sešu mēnešu EURIBOR likme. Par termiņā neveiktu procentu un/vai pamatsummas maksājumu bija noteikts 40% līgumsods gadā.

Savukārt pagājušā gada 26.janvārī, pamatojoties uz 2009.gada oktobrī un novembrī veiktām izmaiņām hipotekārā kredīta līgumā, zemesgrāmatā grozīts ieraksts, nosakot, ka šā aizdevuma procentu likme ir 2,5% gadā plus sešu mēnešu EURIBOR kopsumma gadā. Kā norāda "pietiek.com", ieraksts par 40% līgumsodu gadā par termiņā neveiktu procentu un/vai pamatsummas maksājumu vairs neparādās. Tā vietā procentu un līgumsoda samaksas termiņš noteikts - līdz saistību pilnīgai izpildei.

"Hipotēku bankas" pārstāve gan skaidroja, ka ieraksts "līdz saistību izpildei" juridiski nenosaka līgumsoda atcelšanu. "Lai samazinātu bankas administratīvos izdevumus un klientu līdzekļus, banka praktizē hipotēku reģistrēšanu, nenorādot konkrētu līgumā norādīto gala atmaksas termiņu," skaidroja Eglīte.

Portāls "pietiek.com" savukārt uzskata, ka "Land Development" gada pārskatos pieejamā informācija nesakrīt ar Dombrovska iepriekš sniegto skaidrojumu savā mājaslapā par viņa un padomnieces Bukanes ģimeņu kopīgo biznesu. Toreiz premjers rakstīja, ka "Land Development" projektu attīstībai ir izmantojis vairākus dažādu bankas aizdevumus, kas tiekot sekmīgi atmaksāti.

Viņš norādīja, ka aizdevums rindu māju projekta "Vējziedi" Dreiliņos attīstībai ir saņemts no "Hipotēku bankas" 2007.gadā ar procentu likmi sešu mēnešu EURIBOR plus 2,5% un daļēji jau ir atmaksāts pirms termiņa.

Premjers uzsvēris, ka projekts "Vējziedi" ir sekmīgi pabeigts, nodots ekspluatācijā, un trešdaļa māju jau ir pārdotas vai iznomātas. Tas esot labs rezultāts krīzes apstākļos, kad vairums Latvijas komercbanku ir spiestas desmitiem to rīcībā esošo mājokļu vienības pārdot izsolēs par zemu cenu saviem meitasuzņēmumiem citu pircēju trūkuma dēļ un atspoguļot savās bilancēs milzu zaudējumus.

Kā ziņots, Dombrovskis SIA "Land Development" investējis kopumā 178 788 eiro (125 151 latu), jau iepriekš rakstīja portāls "Pietiek.com".

Tomēr premjers uzsvēris, ka privātie naudas aizdevumi uzņēmuma attīstībai piešķirti laikā līdz viņa apstiprināšanai Ministru prezidenta amatā 2009.gada 12.martā un likumā noteiktā kārtībā ir deklarēti valsts amatpersonas deklarācijā jau 2009.gadā, stājoties amatā. Turklāt viņš arī atgādina, ka ne viņam, ne viņa juridiskajai padomniecei Bukanei nekad nav piederējušas šā uzņēmuma kapitāldaļas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu