Patmalniece un Jansone rada tērpus topošajiem Dr.Klauniem (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Noslēgumam tuvojas topošo Dakteru Klaunu apmācība, kas sākās 2013. gada martā. Jau jūnijā 17 dalībnieki dosies pie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mazajiem pacientiem. Viens no Dakteru Klaunu svarīgākajiem atribūtiem ir visas pasaules klauniem raksturīgais apaļais, sarkanais deguns, savukārt pārējās detaļas ir individualizētas un cieši saistītas ar katra dalībnieka izstrādāto tēlu un raksturu.

Šodien Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bibliotēkā notika Latvijas dizaineru Elitas Patmalnieces un Natālijas Jansones meistarklase, kurā viņas palīdzēja topošajiem Dakteriem Klauniem izstrādāt darbam nepieciešamos tērpus un atrast piemērotākos aksesuārus.

«Diezgan bieži daudziem cilvēkiem Daktera Klauna vizuālais tēls asociējas ar cirka klaunu – ar spilgti krāsotu seju un uzrunājošu kostīmu. Dakterus Klaunus un cirka klaunus apvieno sarkanais klauna deguns, bet kopīgais vizuālais tēls ir diezgan atšķirīgs – klauniem, kas strādā slimnīcā, nav koša grima, viņu atribūtika ir pietuvināta mūsu ikdienai, to papildina daži spilgti un individuāli akcenti. Elita Patmalniece un Natālija Jansone palīdzēja atrast šīs detaļas, ieskicēt zīmējumos vizuālos tēlus un piemeklēt, kā tos realizēt praksē,» stāsta viena no biedrības Dr.Klauns dibinātājām un vadītājām Marianna Milovska.

BKUS valdes priekšsēdētāja Anda Čakša saka: «Šobrīd, lai veidotu bērniem draudzīgu slimnīcu un sekmētu atveseļošanās procesu, interešu izglītības pedagogi no medicīniskajām procedūrām brīvajā laikā ar rotaļām un spēlēm palīdz mazajiem pacientiem adaptēties slimnīcas vidē. Savukārt dakteru klaunu funkcijas vairāk būs saistītas ar līdzdarbošanos ārstniecības un aprūpes procesā, kas mūs tuvinās izvirzītajam mērķim – pacients ir visu procesu centrā. Slimnīcas personāls sniedzis gan teorētiskos, gan praktiskos priekšdarbus, lai sagatavotu jaunos kolēģus, dakterus klaunus, un ceru, ka jau jūnijā varēsim stādīt priekšā viņus pacientiem.»

Klaunu terapiju, kas kļūst aizvien izplatītāka visā pasaulē, pirmo reizi sāka praktizēt 1986.gadā ASV, šobrīd pasaulē darbojas vairāk nekā 30 dakteru klaunu organizācijas. Dakteru klaunu projektu īsteno biedrība Dr.Klauns sadarbībā ar Bērnu slimnīcu un ar Izraēlas vēstniecības, Latvijā vadošā piena pārstrādes uzņēmuma Food Union un P.Avena labdarības fonda Paaudze atbalstu.

Dakteris Klauns ir īpaši sagatavots profesionālis. Viņa darba arsenālā ir gan aktierdarba iemaņas, spēja kontaktēties ar bērniem, prasme smīdināt un rādīt trikus, gan īpaša psiholoģiskā sagatavotība, gan zināšanas par ārstniecības procesu, medicīniskām procedūrām, kā arī spēja improvizēt un elastīgi reaģēt netipiskās situācijās. Dakteru Klaunu terapiju lieto bērniem, kam nepieciešama ilgstoša ārstēšana un tie pārdzīvo psiholoģisku diskomfortu, kas nereti saglabājas pat pēc ārstēšanas beigām. Spēle, komunikācija, smiekli atgriež bērnu viņa ierastajā pasaulē pat slimnīcas apstākļos. Darbības mērķis ir palīdzēt bērniem aizmirst bailes, sāpes, dažādas negatīvas emocijas, kas nereti ir ārstniecības procesa psiholoģiskās sastāvdaļas.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu