Mediji - anoreksijas un bulīmijas propaganda

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/african_fi

Ir sākušās runas par vasaras sezonu. Visos medijos galvenā tēma saistībā ar vasaras atpūtu ir tā saucamā bikini sezona. Skan tik jauki - saule, ūdens, siltums, peldkostīmi un IZCILS AUGUMS. Kas gan ir skaists augums? 90 x 60 x 90 vai augums, kurā mājo laimīga un priecīga būtība? It kā jau šķiet, ka atbilde ir viena, tā vismaz vajadzētu būt, ka laimīgs cilvēks ir arī skaists. Bet kāpēc tad tik ļoti reklamē lieko kilogramu nomešanu? Tad jau sanāk, ka cilvēka būtība nav svarīga, galvenie ir kilogrami...

Diemžēl šīs reklāmas ir daudzu nelaimīgu un traģisku likteņu pamatā. Šīs reklāmas ir ne tikai it kā "skaistā auguma" reklāmas, bet arī anoreksijas un bulīmijas propaganda. Visas šis izkārtnes, avīžu un žurnālu reklāmas un TV propagandas, visas reklamē vienu - slaidāku vidukli, tievākus gurnus.

Kā modeles visur ir izvēlētas sievietes, kas labākajā gadījumā ir slaidas, ja ne jau pārāk kaulainas. Jaunās meitenes, skatoties uz šīm it kā "NORMĀLAJĀM" sievietēm, kam kauli spiežas ārā, salīdzina sevi ar viņām. Un ak tu mūžs - viņām kauli nespiežas ārā! Tātad - viņas ir resnas. Tas jau nekas, ka, iespējams, ka viņām ir vienkārši cita ķermeņa uzbūve, pubertāte, kas saistīta ar apaļumu veidošanos, vai vienkārši viņas ir skaistas un sievišķīgas.

Galu galā - ar kādu cilvēku ir patīkami būt kopā? Ar tādu, kam kauli spiežas laukā un no bada viņš ir kļuvis tramīgs un bezspēcīgs, krīt ar ģīboni, jo sirds strādā tik lēni, ka smadzenēm trūkst skābekļa? Vai ar tādu, kas ir idejām pārpilns, kūsā no prieka un enerģijas. Ar cilvēku, ar kuru tev nav bail satikties un nav jābaidās, ka pēc nedēļas viņa vairs nebūs, jo būs nomiris no sirds mazspējas uzturvielu trūkuma dēļ.

Vai beidzot nav pienācis laiks propagandēt īsto cilvēka skaistumu un aizvākt no reklāmu lapām šīs anoreksiju un bulīmiju sludinošās vēstis? Vai tiešām zārki jāpilda ar jaunām meitenēm, kas būtu dzīvē sasniegušas daudz un audzinājušas gudrus un ņiprus mazos latvietīšus? Vai tiešām neesošais kilograms vai tie pieci liekie kilogrami ir to vērti?

Daiga

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu