Obama: no bin Ladena iegūtā informācija iznīcinās "Al Qaeda"

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" vadītāja Osamas bin Ladena nāve un milzīgais informācijas apjoms, kas tiks izņemts viņa dzīvesvietā, dos ASV iespēju dot šai organizācijai nāvējošu triecienu, svētdien intervijā telekanāla CBS ziņu raidījumam "60 minūtes" teica ASV prezidents Baraks Obma.

Obama skaidroja, ka ASV drošības un izlūkošanas dienesti ieguva daudz informācijas no bin Ladena slēptuvē savrupmājā Pakistānas pilsētā Abotabadā konfiscētajiem datoriem, cietajiem diskiem un datu glabāšanas ierīcēm.

"Tas nenozīmē, ka mēs pieveiksim terorismu," teica Obama. "Tas nenozīmē, ka "Al Qaeda" nav izplatījusies visā pasaulē, kur mums ir jāveic operatīvais darbs," viņš teica.

"Tomēr tas nozīmē, ka mums ir iespēja, manuprāt, patiešām izdarīt nāvējošu triecienu šai organizācijai, ja mēs rīkosimies agresīvi tuvāko mēnešu laikā,"

iegūtās informācijas nozīmi klāstīja ASV prezidents.

ASV prezidents, kas 1.maijā no Baltā nama vēroja ASV spēku operāciju Abotabadā, atzina, ka "paies kāds laiks", pirms iegūto informāciju varēs izmantot.

Notiek analītiķu darbs

"Pašlaik mēs analizējam visu, ko esam uzzinājuši, un izvērtējam iegūto informāciju," teica Obama. "Sagaidām, ka tā mums dos norādes uz citiem teroristiem, kurus meklējam jau ilgi, uz citiem vērtīgiem mērķiem," viņš piebilda, uzsverot, ka ASV amatpersonām tagad ir iespēja daudz detalizētāk uzzināt to, kā darbojās "Al Qaeda" un komunikācija organizācijas biedru starpā.

Obama pauda pārliecību, ka tagad ASV ir dota iespēja "beidzot patiešām sakaut" "Al Qaeda" vismaz Pakistānas un Afganistānas pierobežā.

Bin Ladena mājā konfiscē lielu daudzumu datoriekārtu

ASV jūras spēku specvienība SEAL 1.maijā pēc 2001.gada 11.septembra un daudzu citu teroraktu organizētāja bin Ladena nogalināšanas savrupmājā Pakistānas pilsētā Abotabadā atrada un konfiscēja apmēram piecus datorus, 10 cietos diskus un 100 atmiņas iekārtas. Eksperti uzskata, ka šis materiāls būs ļoti vērtīgs ASV izlūkdienestiem to cīņā pret starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda".

Domājams, ka šajos datu nesējos tiks atrasta nevis tieša informācija par "Al Qaeda", bet "simtiem tūkstoši sīku detaļu", kas pēc tam iekļausies lielākā izlūkošanas mozaīkā, uzreiz pēc datu nesēju konfiscēšanas sacīja Zviedrijas Aizsardzības pētījumu aģentūras zinātnieks Dāvids Lindāls.

Nelietoja ne telefonu, ne internetu

Bin Ladena savrupmājā nebija telefona un interneta sakaru, un tas var būt izskaidrojums lielajam atmiņas iekārtu skaitam šajā mājā. ASV izlūkdienesti uzskata, ka drīz pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem bin Ladens sāka izvairīties no interneta lietošanas, paļaujoties uz kurjeru piegādātiem kompaktdiskiem, kuros ierakstītos datus iespējams tikai nolasīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu